КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Тестове и кучета не ловят нова дизайнерска дрога

Нови дизайнерски дроги, заместители на най-популярните незаконни наркотици, се продават свободно на пазара у нас. Съвременните психоактивни вещества (ПАВ) са повече от 250-300 и не може да се смогне с вкарването им в забранителния списък за употреба.

Те се предлагат в интернет и се продават чрез DHL-пратки като соли за вана, ароматизатори за стая, растителни торове и в най-популярната форма като чай, обясни пред “Труд” д-р Борислав Станчев от дирекция “Превенции” в община Варна, по време на форума “Православните семейни ценности срещу новите дроги”, организиран през уикенда от сдружение “Отвори очи”, градската управа на морската столица и Варненската и Великопреславската митрополия.

ГМО заместителите на марихуана, кокаин, амфетамини, се продават като легална алтернатива на незаконните дроги. Те не се поддават на стандартните тестове, които използва Пътна полиция, не ги надушват и обучените кучета. Наркоманите пушат синтетичната трева и с изпарители на растителна маса, които наподобяват електронни цигари. Половината от тези заместители водят до смърт при свръхдоза, защото никой не знае от какви химически съединения са забъркани. Вече има такива фатални случаи и в България.

“Сегашният канабис е генномодифициран, като активното вещество е от 10 до 50 процента и няма нищо общо с марихуаната на хипитата от 50-60 те години”, посочи проф. д-р Снежана Златева, шеф на токсикологията към Военноморска болница във Варна.

Според нея новата опасност е т.н. хашишово масло, което е на мода в САЩ и в Европа, а вече е на пазара и у нас. „Продава се на ампули, жълтата течност, в която е с високо съдържание на активното вещество 80 процента”, допълни д-р Станчев.

Сред новите видове синтетична дрога е т. нар. “синьо кадифе”,известно и като “Ванила скай”, “Ураганът Чарли” и “Облак 9” . Химичният състав на веществото е такъв, че позволява то да се внася съвсем легално през границата – като соли за вана.

Става въпрос з бяло вещество, което е под формата на кристали, може и да е прахообразно и се ползва така, както кокаинът и амфетамините.

“Действието трае до 30 мин. и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът, затова е известно и като „Канибала”.

Действието му върху мозъка е много драстично и наркозависимите стават стават неконтролируеми”, обясни ме д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Една доза се продава за около 20 лева.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

И ний сме научили Европата на нещо. Ако не да яде кисело мляко, то поне как се женят и забременяват хлапета на 13-14 години. Шокиращите...

Разгневена жена по къси шорти се е опитала да разбие с крака багажника на явно изневерилия й приятел. Видеоклипът, заснет от очевидец, беше публикуван от...

Майка от София твърди, че детето й е нападнато и пребито от непозната жена пред училището му. Детето е мулат и майката смята, че може...

Днес за втори и последен път през 2019 г. е петък, 13-и. Това е ден, който отдавна е нарочен за носещ лош късмет, въпреки че...

Мъж стана жертва на телефонна измама чрез мобилно приложение, съобщиха от полицията в Хасково. На 9 декември в 20:20 часа в управлението е получен сигнал...

ХОБИ