Абдулах Бююк бил върнат на Турция заради нередовни документи

Абдулах Бююк бил върнат на Турция заради нередовни документи

Четири години след принудителното предаване на бизнесмена Абдулах Бююк на турските власти случаят отново бе изровен и разнищен от медиите.

Преди два дни германското списание “Шпигел” публикува статия, в която се твърди, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов са нарушили закона и са работили съвместно с турското посолство за експулсирането на бизнесмена, сочен за близък до организациятта на Фетхулах Гюлен – ФЕТО.

Последва светкавична реакция на Сотир Цацаров, че не е нарушил закона. Предаването е станало в изпълнение на заповед, “издадена като принудителна административна мярка от МВР.” Вътрешното ведомство потвърди думите му и отново представи хронологията на събитията от август 2016 г.

Бившият главен прокурор припомни и казаното от тогавашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че причината за предаването на Бююк е “липсата на валидни документи” и че той “е влязъл в България с невалидни документи”. Същото се потвърждава и от съобщението на МВР.

Всъщност случаят “Бююк” бе широко коментиран още през август и септември 2016 г. Детайлно бяха изяснени обстоятелствата около неговото предаване. Правозащитни организации и политици и тогава атакуваха българските власти, че не са дали възможност да се защитят правата на турски гражданин, противник на Ердоган.

loading...

Бизнесменът, който в нашите медии се среща като Бююк, но и като Абдула Буюк, е роден на 26 юли 1973 г. в град Корган.

Той бяга в България през зимата на 2016 г. Причината – проблемите в родината му, които започнали в края на 2014 г. Тогава привържениците на Гюлен от ФЕТО са нарочени за вътрешни врагове от турския президент Ердоган и обявени за терористи.

loading...

Всъщност дотогава Бююк е един от най-големите играчи в онлайн бизнеса на Турция. Неговата фирма “Исим Тесджил” обслужвала над 400 000 фирми и граждани. Това го твърди самият той. През 2015 г. турските спецчасти нахлуват в офиса на “Исим Тесджил” в Истанбул. Там залавят Бююк и няколко други бизнесмени.

Версията на Турция е, че са се събрали, за да даряват пари на организацията на Гюлен. Според Бююк била нормална бизнес среща. След акцията срещу бизнесмена е заведено дело. Пускат го под гаранция и той бяга в България.

След изчезването му турските служби започват да го издирват, тъй като според тях бил касиер на ФЕТО. В началото на 2016 г. вече знаят къде е и подават искане до българските власти за екстрадирането му.

То обаче е отхвърлено от Софийския градски съд през март 2016 г. Според съда в искането не се съдържат доказателства, че ФЕТО е терористична организация.

Решението на СГС е потвърдено от Софийския апелативен съд.

През април 2016 г. Бююк регистрира фирма с име “Исим Тесджил” и у нас.

“Впоследствие след опита за преврат в Турция по искане на посланика на тази страна у нас е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София на турски магистрати, с които случаят “Буюк”. Това обясни Цацаров в изявлението си в понеделник.

Още през зимата на 2016 г. Бююк подава молба за предоставяне на убежище. Тя е разгледана на 24 февруари 2016 г. от Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента. По онова време вицепрезидент е Маргарита Попова. Членовете ѝ поискали становище от ДАНС.

Статутът на политически емигрант му е отказан на 27 юли. Мотивът е, че няма основание за даване на политическо убежище.

“След като остана в България, той е направил няколко стъпки. Тези усилия са изключително непълни, некомпетентни и недостатъчни”, обясни още през 2016 г. адвокат Марин Марковски. Той и Димитър Марковски представляват турчина по делото за екстрадиция. После обаче пътищата им се разделят.

Според адвоката той е трябвало да подаде молба към Държавната агенция за бежанците.

“С пускането на такава молба започва една процедура, която му гарантира престой в България. Той обаче такава молба не е подавал, което е най-неприятната последица за Бююк”, казва Марковски.

През август 2016 г. турчинът е задържан от автопатрул при рутинна проверка в района на кв. “Младост”. Полицаите спират колата, в която пътувал. Той няма валиден документ. Затова незабавно стартирала процедура по принудителното му отвеждане.

На 9 август шефът на дирекция “Миграция” в МВР издава заповед за принудителното извеждане на Бююк. В МВР идва и писмо от администрацията на президента, че му е отказано убежище.

На 10 август заповедта е изпълнена и Бююк е предадан на турските власти на ГКПП Капъкуле.

loading...