Адвокатът на „Валиумния изнасилвач“: Искаше да му помагам с бизнеса, сбърках…

„Обикновено проверявам в Google имената на клиентите си. Сигурно съм го чукнал, но съм сгрешил, че не го проучих по-добре“, това разказва пред Traffic News пловдивският адвокат Стефан Колев, който е регистрирал фирмата на Валиумния изнасилвач Йохан Фредерик Стелингверф. Именно на адреса на кантората на Колев днес се води седалището на фирмата на Стелингфер „ВИ ДАБЪЛ Ю УАЙ ЕЛ” ЕООД, а именно ул. „Райко Даскалов“ 68 в Пловдив.

Колев предлага услуги за регистриране на фирми и данъчно право на чуждестранни граждани в България. През 2016 именно чрез сайта му Йохан прави връзка с него. Уговарят си среща в Пловдив, където разговарят за желанията на Йохан да се установи в страната.

„Потърси ме за общи въпроси по установяването си в България. После обаче загубихме връзка, защото явено е решил в София да остане. После миналата година януари-март ме потърси отново по отношение на въпроси за регистрация на фирма“, посочи Колев.

На 17 май 2019 фирмата е официално вписана в търговски регистър, където се изброяват разнообразни дейности – от бизнес с имоти до туризъм, както и всички търговски дейности незабранени от закона. Седалището и адреса на управление на фирмата на Йохан Фредерик Стелингверф е офисът на адвоката, ситуиран в сграда на метри от съда в Пловдив. На въпроса защо е регистрирано по този начин дружеството, Колев отговори: „Аз поех някакъв ангажимент към него. Но нали знаете, ангажиментът винаги трябва да има две страни. Идеята бе, ако той започне нещо, да мога да го представлявам. Тук имаме счетоводители, които могат да му помагат в счетоводното обслужване“.

Оказва се, че на този адрес са регистрирани поне 20 фирми, сочи справка в регистрите. Колев обясни, че за последващи действия той трябва да бъде упълномощен от клиента си, но такива действия не са предприети от страна на Стелингверф.

„Не знаех за тази фирма до скоро, че все още е на моя адрес. Предположих, че си е намерил някъде в София, защото той си живееше там. Имаше някакво желание за започване на работа с мен, може би му харесах в един момент като човек. Чужденците се доверяват на хора, които говорят английски като мен… и може би реши, че с мен ще му е лесно да работи. Но аз нямам много време да се занимавам с детайли свъзани с дейността“, посочи Колев.

Адвокатът твърди обаче, че нещата не са потръгнали, така както са смятали двете страни. Той изрази съмнение, че не са имали „сработване“ за областите, в които могат да си бъдат полезни. Холандецът изчезвал за дадени периоди, после пак се появявал.

„Той искаше бизнес и ме помоли за помощ. Първоначално смятах да му съдействам, но имах много работа, а и гледам всеки клиент да се оправя сам с по-дребните неща, така че може да се каже, че го понатирих. Искаше да работи в сферата на недвижими имоти и туризъм“, обясни адвокат Колев.

За турагенция обаче е необходим лиценз от Министерството на туризма. С такъв фирмата не разполага и до ден днешен, въпреки че Стелингверф дори е разработил сайт, в който предлага оферти за тур в София и тур в България, обхващаш София, Перник, Велико Търново и Варна.

„Нашата водеща ценност е „Don’t Waste You Life“ /“Не губете времето си“/, съкратено dwyl. Ние живеем в общество, което изисква много от нас. Времето лети. Редуват се добри и лоши времена. Сега използвайте времето, с което разполагате, за да направите нещо с живота си. Искаме да ви помогнем в това. Ние организираме екскурзии в България и можем да ви помогнем с покупката на недвижими имоти в България. Разгледайте нашия уебсайт и се запознайте с нас и нашите услуги“

Това послание посреща посетителите на уеб страницата на Стелингверф.

„Нищо не знам за нещата, които сега излизат в медиите“, посочи Колев. Не пожела да описва персонално клиента си под претекст, че ежедневно работи с много чужденци и не помни всеки какъв е, но го определи като доста ерудиран. Той обясни, че не е разпитвал холандеца с какви средства и капитали разполага, нито какъв тип финансиране ще използва за бизнес начинанията си. Знаел е само, че си търси бизнес партньори.

Последно Стелингверф и Колев имат контакт през септември, когато Валиумният изнасилвач иска като управител на фирмата да бъде вписан 20-годишният сърбин Денис Айдинович.

Йохан-Фредерик Стелингверф е гражданин на Холандия. Роден е на 27.02.1981 г. в Лейден, Нидерландия и се подвизава в България с холандски паспорт. По известен е в международната преса като „Валиумният изнасилвач“. Срещу него има десетки подадени сигнали за изнасилване на жени, след като са били упоени. Подвизава се в Холандия, Малта, Полша, Испания и Бразилия. През 2016 след като е издирван от властите и е избягал в Южна Америка, бива заловен и осъден в Хага за две изнасилвания и едно нападение на 5 години и 8 месеца затвор. В момента е заподозрян за изнасилване и пребиване на млада жена в София, като съдът го пусна под домашен арест. Не е установено да има психически заболявания.

В професионален план Стелингверф е работил като преподавател по география и икономика в училища в Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага, но е уволнен. След това е бил докторант и асистент във факултета по бизнес -администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам. Подвизавал се е и като модел.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share