Адвокат: Командосът, убил полицая, не се отбранявал, двамата са си уговорили дуел

Делото срещу командоса Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал „Кючук Париж“, отива във Военноапелативен съд. Както защитата на Желязков, така и представителят на почерненото семейство – адвокат Кирил Николов, са подали жалби срещу наложената присъда на командоса, пише Traffic News.

Преди по-малко от десет дни, Ангел Желязков бе признат за виновен, за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Магистратите постановиха присъда в размер на 4 години и 3 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяна ефективно, при първоначален общ режим.

Адвокат Николов, в мотивната си част на жалбата е представил редица факти и обстоятелства, с които да защити тезата си, че всъщност не се касае за неизбежната отбрана.

Как се стигна до убийството?

Люба Алексова живяла няколко години с Ангел Желязков , като бурната им връзка започнала да изстива. Подозренията и ревността от страна на двама провокирали чести скандали, спорове и дори раздели. Полицайката няколко пъти слагала край на отношенията с командоса, като дори се изнесла от общото им жилище и отишла да живее на квартира в Коматево. Преместила се в районното управление в Карлово, като там определено привлякла доста мъжки погледи. Добромир Лазаров, кой от години бил разведен и имал друга връзка, също не останал безразличен.

Младата дама не криела проблемите на старата си връзка и успяла да провокира закрилника у ченгето. Той се увлякъл по Алексова до такава степен, че прекратил връзката си и споделил с приятеля си, че Люба е любовта на живота му и започнал да планира съвместното им бъдеще. Имал намерение дори да й предложи брак.

Плановете му обаче били помрачени, след като научил, че Люба продължава да се вижда с командоса. Лазаров успял да издири телефона на Желязков и му звъннал, предупреждавайки го да остави Алексова на мира.

На 20 май Ангел пише няколко съобщения на Люба, по обяд се виждали и решават да се съберат отново. Това си намерение полицайката решила да сподели с Добри. Лазаров заминал за Пловдив, за да говори с Алексова и да вземе решение за бъдещето си.

Седнали в кафе „Ескада” , но още преди да приключат Желязков започнал да й звъни по телефона. Съобщил й , че е много пиян и е пред дома й в Коматево. Заявил, че няма да мръдне от там и поискал тя да отиде с колата си и да го закара до дома му в Кючук Париж. Добромир я предупредил, че Ангел я манипулира и я обвинил, че тя ще отиде „да си легне с него”. Въпреки натякването, Алексова се качила в беемвето си и потеглила към Коматево. По принцип командоса не употребявал алкохол, но същият ден изпил няколко питиета.

Вбесен, Добромир започнал на звъни на мобилния телефон на съперника си. Поискал веднага да се видят и „да се разберат веднъж завинаги като мъже”. Желязков заявил, че е пиян и не иска да се вижда с него. Последвали още няколко позвънявания, в които полицаят настоявал командосът да му каже адреса си , за да се видят там. В крайна сметка военният му го дал, като отново заявил, че е пиян и „не може да се бие с него”. Добромир потеглил към бул. „Ал. Стамболийски” в Кючук Париж, където бил блока на Ангел.

Ангел и Люба били пред жилището 10 минути, преди пристигането на Добри. Още тогава командосът извадил от кората на предната врата на колата 17-сантиметров нож.

В момента в който Лазаров пристигнал пред адреса, където са Люба и Ангел, двамата си разменили остри реплики. Добромир замахнал и ударил юмрук в лицето на Ангел. Последният паднал на колене. В същото време жената се опитала да ги раздели, но някой от двамата я блъснал и тя паднала в калта пред блока.

Желязков замахнал с ножа и няколко пъти намушкал Добромир. Той се хванал за гърдите с думите „Абе, човек, какво направи?!”. Отдалечил се на няколко метра, а след това тръгнал обратно. Ангел видял че кърви, прегърнал го през гърба и се опитал да спре кървенето с ръце. В същото време Алексова се обадила на 112 за помощ. Линейката откарала Добромир в болницата, но там той издъхнал без да дойде в съзнание от остра кръвозагуба.

Съдебната сага

Съдебната сага продължи близо 10 месеца. Делото протече при закрити врати, заради интимни подробности около живота както на Желязков, така и на жертвата – Добромир Лазаров. Процесът претърпя фалстарт в началото на годината, тъй като делото бе върнато на Военна прокуратура за прецизиране на обвинителния акт. Това стана по настояване на защитника на подсъдимия Красимир Елдъров и колегата му Кирил Николов, който представлява близките на жертвата, които бяха единодушни, че обвинителният акт страда от несъвършенства и механизмът на извършване на деянието не е описан.

В първия обвинителен акт правната квалификация на обвинението бе разписана като умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. Впоследствие обаче Военният съд прие, че става дума за друго престъпление – превишаване пределите на неизбежната самоотбрана – по чл. 119 от НК, който предвижда наказание до 5 години затвор.

На 16 октомври командосът бе осъден.

– Адвокат Николов, какви са мотивите на Военен съд, при постановяване на присъдата?

– Все още няма изготвени мотиви. В решението си, съда признава за виновен Ангел Желязков в извършване на убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Магистратите приемат, че командосът е действал при условя на наизбежна отбрана, като е превишил пределите.

– Как приеха близките на полицай Лазаров присъдата?

– Предполагах, че най-вероятно такова ще бъде произнасянето на съда. Предупредих ги, че дори може да бъде оправдан. Подготвени бяха. След присъдата бяха спокойни, че все пак не е признат за невинен. Все пак негодуват. По думите на близките му, Добри е бил изключителен човек, добър и милостив.

– Какво очаквате от Военноапелативен съд?

– За мен казусът ще бъде окончателно решен пред ВКС. Възможно е и да се намали присъдата, имайки предвид, че именно Апелативен съд му измени мярката за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека.

– Какви доводи ще изтъкнете пред магистратите в Военноапелативния съд?

– Нашата теза е, че не може да има неизбежна отбрана в поведението на двама души, които са се уговорили за физическа саморазправа. Командосът дори се е въоръжил предварително.

– Неизбежна отбрана или убийство?

– Има сериозен резон, защитната позиция да е в посока неизбежна отбрана. Това е и най-голямата очевидност, но за мен е и привидност. Да, Добри се нахвърля, удря го и Ангел се защитата с ножа. Имаш нападение, имаш отбрана, неизбежна, но превишена. Това ще са и мотивите на съда. Но тук са важни детайлите, които са важна част от фактическата обстановка.

– Какви тези сте развили в жалбата си?

– Две са тезите. Едната е, че няма неизбежна отбрана, тъй като двамата са се разбрали да се бият. Другата – когато двамата се срещат, Добри е бил наясно, че командосът е с нож. Същият излиза от колата с този нож, а Лазаров му посяга, но за да го напада, а за да се отбранява. За да имаш отбрана, трябва да имаш непосредственост на нападението или то да е започнало. Има нападения, които ако чакаш да започнат, то няма как да се отбраняваш. Такъв е случаят при убийството. Срещу теб излиза един мъж, в ръката си държи 17-снтиметров нож и какво трябва да направиш?

Още нещо. При съдебномедицинската експертиза се оказа, че Лазаров е с наранявания по пръстите и ръцете. Самия факт, че Лазаров има наранявания по ръцете, означава, че той се е отбранявал от ножа. Цялата концентрация на удари – четири в областта на сърцето и един в задната част на врата, това доказва една активна, целенасочена и обиграна дейност по елиминирането на врага.

По време на процеса Желязков разказа, че докато са се боричкали, полицая се е самонаранил. Силно впечатление прави как е умъртвен Добри. Той има три прободни, но плитки рани в областта на сърцето. Четвъртият удар обаче е бил фатален. Ножът влиза в гръдната кухина и вътре има една входна рана, но два раневи канала – единият към белия дроб, с другия към сърцето. За подобен удар е необходима сила. Това съм изложил в жалбата си – няма как Добри да се е самонаранил и няма как Ангел да се е отбранявал. Има и още една рана – в областта на врата. Тя е в задната част на тила – ножът е влязъл и излязъл от другата страна. Ако беше в областта на трахеята смъртта щеше да е прекъсване на артерията.

Това не е неизбежна отбрана. Когато двама души се уговорят за физическа саморазправа, нито един от тях не може да се позовава на неизбежна отбрана. Самия факт, че Лазаров има наранявания по ръцете, означава, че той се е отбранявал от ножа. Цялата концентрация на удари – четири в областта на сърцето и един в задната част на врата, това доказва една активна, целенасочена и обиграна дейност по елиминирането на врага.

Съдбата на Ангел Желязков ще бъде решена в последващите съдебни заседания в Военноапелативен съд и ВКС. Предстои да разберем каква ще бъде съдбата му и дали съда ще го оправдае.