Адвокат: С ареста на Нико Тупарев разчистват терена за някого

Целта на задържането и обвиненията срещу продуцента Нико Тупарев са да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес. Това коментира пред „Сега“ Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев.

Той беше задържан от МВР вчера, като единственото ясно е, че това е направено по разпореждане на прокуратурата. До момента държавното обвинение не е обявило какво точно е делото срещу Тупарев и не става ясно какво налага задържането му. Той може да бъде държан в ареста без санкция на съд до 72 часа.

Адвокат Ганева обаче смята, че атаката не е просто срещу клиента ѝ, а и срещу bTV, тъй като се проверяват договори, свързани с телевизията. Според нея институциите се използват с нелегитимни цели. Ганева каза още, че има обяснение кой стои зад всичко това, но не иска да го сподели публично, тъй като в такива случаи никога не се оставят следи.

„Обвинението е за това, че в качеството си на съдружник е „присвоил чужди пари… поверени му да ги пази и управлява“, като е „наредил“ суми, разпределени му от дружеството за изплащане на печалба/ дивидент. Сумите са минали по банков път, с платен данък, обявени са като разпределен дивидент в ГФО и в данъчните декларации на дружеството и на самия Нико“, написа във Фейсбук Ганева.

Тя разкрива и интересен детайл от кухнята на прокуратурата – наблюдаващ прокурор по делото е бившият спецпрокурор Димитър Франтишек Петров, прочул се и с прословутия казус „Осемте джуджета“.

Според адвоката очевидно не е извършена елементарна проверка поне в Търговския регистър, от която прокурорът би могъл да установи, че управител на дружество за периода, за който е обвинен Тупарев, е бил другият съдружник, както и че единствено управителят е разполагал с представителни пълномощия да извършва банкови нареждания, т.е. „Нико няма как да си е наредил сумата“.

„Управителят и вече бивш съдружник на Нико е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които се оспорват в съда и е сезирана прокуратурата, въз основа на които е станал уж едноличен собственик на капитала, а за да замаже положението после е опитал да направи съдружник съпругата си чрез нейно дружество“, пише Ганева. Същият този човек, който е и първи братовчед на Тупарев, е подал сигнала, по който прокуратурата формално се е задействала.

Тя допуска, че решението за задържането на Тупарев „е било взето вероятно по идентичен начин с този, за който разказваше Любена Петрова (Павлова след развода с Пепи Еврото) – обвинителните актове са се пишели в „Осемте джуджета“ и след отнасянето им в прокуратурата направо са били подписвани от съответния прокурор и изпълнявани“.

По думите ѝ „в момента практически цялата държава е мобилизирана по случая чрез институциите си – прокуратура, КЗК, НАП, РЗИ, медии“. „Както беше казано, жабата е сварена и джуджетата са все по-корпулентни“, завършва алегорично поста си Ганева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share