Адв. Димитър Марковски за смъртта на Даная: Няма лекарска грешка

Запознах се с огромен обем медицинска документация. Уверявам ви, че в „Пирогов“ са извършени не само множество проверки, но са правени и проверки на проверките. Няма констатирани категорично никакви пропуски от страна на болницата в диагностичния и лечебния процес на детенцето. Нито едно нарушение.

Това каза по Би Ти Ви адвокат Димитър Марковски, който представлява директора на „Пирогов“ и голяма част от служителите и лекарите на лечебното заведение, които се чувствали засегнати от последните публикации в медиите, които твърдят за лекарска грешка при лекуването на Даная.

По разпореждане на Софийска градска прокуратура се извършва проверка по случая със смъртта на 15-годишното момиче.

Даная почина в болница „Пирогов“ през май миналата година, а органите й бяха дарени. Майка й Ани Стоянова смята, че състоянието на дъщеря й е било неглижирано.

Единственото нарушение, което е на вниманието, е свързано с това, че не е спазена цялата бюрократична процедура за изписване на лекарството за нейните хематологични заболявания, каза още адвокат Марковски. Това нарушение е направено в интерес на детето, своевременното доставяне е било изключително важно, допълни той. И го окачестви като дребно административно нарушение.

Количеството, което е дадено на детенцето, е свързано с приложението на 15 флакона, 13 от които са осигурени от „Пирогов“. първите флакони са осигурени от лекуващия хематолог на Даная, тъй като била най-добре запозната със заболяванията, каза още той. И обясни, че лечението на детето е било свързано с мултидисциплинарен екип на „Пирогов“, който е държал контакт с лекуващата хематоложка, която е провеждала разговори още при постъпването по спешност.

„След преглед на тази документация не успях да видя грам нарушение на лекуващите лекари откъм лечение и диагностика на загиналото детенце“, каза още адвокат Марковски.