Адв. Марковски коментира пускането на Брендо: Следват тъмни тайнствени дела

Адв. Марковски коментира пускането на Брендо: Следват тъмни тайнствени дела

Преди дни се появи информация, че арестуваният в Украйна Евелин Банев-Брендо е пуснат на свобода. Темата коментира адвокат Марин Марковски.

„В конкретния случай освобождаването на Брендо е абсолютно законно. Украински гражданин, който е извършил престъпление извън страната, не подлежи на екстрадиция – това пише в Конституцията им. Очевидно този текст не е писан за него и заради това го спасява – той е украински гражданин“, поясни адвокатът в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Категорично ще има много желаещи с присъди да станат украински граждани. Не се изискват инвестиции, за да станеш гражданин на Украйна. А там законът им забранява двойно гражданство. Такъв закон има и в България.

В случая Брендо, съгласно българския закон, не е български граждани, защото за да стане украински не може да има български паспорт.

Избрал е Украйна защото е близко, а и там има добри юристи, които са проучили законодателството им.

Все пак има една ситуация, която заслужава разсъждаване.

Щом напусне Украйна го грози екстрадиция. А ако страната стане член на Европейския съюз (ЕС), то тогава важи европейската заповед за арест.

Все пак да не забравяме, че никой не вярва, че той се занимава с марихуана – каквато бе открита в мазето на вилата, където се е криел. Неговият ранг не го позволява“, поясни адвокатът.

Юристът Марковски отправи апел и към всички политически партии, които искат съдебни реформи: „Политическите партии, които правят заявка за политическата кампания сега, то нека опишат в частта си каква е идеята им за правната реформа. Трябва да напишат конкретни текстове за това по какъв начин искат да стане въпросната съдебна реформа, трябват съвсем детайли текстове.

Лозунги е ако не се облече това в конкретна правна форма. Иначе ще следват тъмни тайнствени дела“.

„Все пак да не забравяме – шегата ни спасява често и ще напомня – „По-добре здрав и богат, отколкото беден и боден“. Допълни адвокат Марковски.