Ад! Взрив и пожар взеха две жертви в „Пирогов“

Ад! Взрив и пожар взеха две жертви в „Пирогов“

Голям пожар е избухнал след взрив в „Пирогов“, възникнал от кислородната система във вътрешното отделение. Двама тежко болни пациенти, които са били в стаята, са загинали, а други 100 човека бяха евакуирани.

Огънят е тръгнал към 4 часа сутринта, съобщава МВР. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4 часа в оперативния център на Столичната пожарна, а поражът е потушен за 3 минути.

Първоначално се съобщаваше за избухнала кислородна бутилка, което проф. Николай Габровски не потвърди. Причината за инцидента предстои да се изнясни.

На мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4,25 часа.

По първоначални данни при инцидента, възникнал във Второ вътрешно отделение, който се намира на втория етаж, са загинали двама човека.

100 са били евакуирани, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов. 15 души са били обгазени.

Здравният министър Кирил Ананиев е на място, както и вътрешният министър Младен Маринов.

Заместник-директорът на болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. Без намесата на пожарникарите и тяхната реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб и една национална трагедия, уточни Габровски.

„По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние. „, съобщава той.

По случая е образувано досъдебно производство.

Уведомени са близките на загиналите. Няма опасност за живота на обгазените. Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Болницата в момента работи нормално, каза здравният министър на брифинг пред болницата.

„Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Има срутена стена вследствие на взрива, поясни вътрешният министър Маринов.

Единият от загиналите пациенти в действителност е имал голяма нужда от подаване на кислород, каза временно изпълняващият длъжността директор на “Пирогов”. Системата за подаване на кислород е нова, подчерта проф. Габровски.

В болницата има пожаро-известителна система и план за евакуация. По думите му в момента всичко е под контрол. Всички пациенти са обгрижени. В момента се изяснява как е станал инцидента, но няма взривена бутилка, каква е била конкретната причина, предстои да се изясни, каза проф. Габровски.

„Пирогов“ обяви гореща линия за информация след инцидента за близки на пациенти: 02 91 54 540