Акция: Лов на 110 мафиоти в Италия

При масирана акция на италианската полиция и на Финансовата гвардия рано тази сутрин на о. Сицилия и в северната област Ломбардия бяха арестувани 110 мафиоти и бе конфискувано движимо и недвижимо имущество за 35 млн. евро.

В операцията с кодово название „Лъвицата“ участваха над 500 униформени и цивилни полицаи, които използваха десетки автомобили, мотоциклети и няколко вертолета. Освен в рекет, трафик на наркотици и участие в сдружение от мафиотски тип – обичайни за босовете и помагачите на „коза ностра“ обвинения, мнозинството от задържаните са набедени и за тежки финансови и данъчни прегрешения.

Началникът на Централната дирекция на полицията за борба с организираната престъпност Франческо Месина обясни на журналисти, че задържаните призори в намиращия се източно от Милано град Бреша 75 души и още 35 в сицилианския град Джела са членове на т.нар. мафия на „стидарите“.

Става дума за мафиотските фамилии, които са победени и изхвърлени от играта след кървавата война в края на седемдесетте години на миналия век от завладелия „коза ностра“ клан на „корлеонезите“ начело с легендарния „капо ди тути капи“ Тото Риина. След неговото задържане през януари 1993 г. отхвърлените или „стидарите“ започват лека-полека да се съвземат и реорганизират, но предпочитат да стоят в сянка и да се занимават с ненабиващи се на очи далавери – изнудване, различни трафици и т.н.

Парите от тях инвестират пък във финансови и брокерски къщи в Северна Италия и преди всичко в района на богатия индустриален град Бреша, където сицилиянските мафиоти според Франческо Месина обличат бели ризи и слагат вратовръзки. Иначе казано те започват да се занимават с легална финансова дейност, като се специализират в изкупуването за жълти стотинки на фалирали фирми и в раздаването на закъсали предприемачи на лесни, но с висока лихва кредити. Този бизнес се ръководи от останалите в Сицилия стари босове на „стидарите“, като почти изцяло е незаконен и нанася сериозни щети на финансовите и данъчните интереси на държавата.

Междувременно съдът в Рим осъди на доживотен затвор тримата босове на циганския клан „Спада“, който според прокуратурата е контролирал трафиците по крайбрежието западно от италианската столица и е тероризирал местното население. На произнасянето на присъдата присъства кметицата на Вечния град Вирджиния Раджи, която заяви пред репортери, че тежкото наказание е доказателство за присъствието на мафията в района. На последното заседание на продължилия няколко месеца „макси-процес“ с различни срокове затвор бяха наказани още 17 участници в далаверите на клана „Спада“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share