Аларма: Ще мрем на плажа заради по-малко спасители

Аларма: Ще мрем на плажа заради по-малко спасители

През следващия месец очакваме старт на туристическият сезон в България. Министерството на туризма предлага по-малко спасители и по-малко медицински пунктове да бъдат разположени по плажовете в страната. Ще създаде ли тази идея рискове за туристите по родното Черноморие?

„Нашите спасители ще започнат работа, когато официално стартира сезонът. Те са в пълна бойна готовност. За последните години имаме обучени над 10 000 водни спасители“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на водоспасителната служба към БЧК Антон Налбантов.

Според него тази година, с оглед на мерките, по-скоро спасителите биха останали в страната, а не да работят в чужбина.

„За предложението за редуцирането на спасителите по постовете – ние изразихме нашето становище, че сме против такава мярка. Не може да се излага човешкият живот на риск“, отбеляза Налбантов.

Той бе категоричен, че има опасност спасителите да не желаят да работят при този голям риск, ако бъде прието предложението да остане по един на пост.

„Доколкото имам информация, тези мерки ще отпаднат, по-скоро ще има други – малко по-голямо отстояние между постовете. Не разчитаме само на спасителите, обучени сегашния сезон, така че няма място за безпокойство за количеството им“, добави директорът на водоспасителната служба на БЧК.