Ало-измамници искат 8 500 лева, лекували коронавирус

Ало-измамници искат 8 500 лева, лекували коронавирус

От полицията в Шумен предупреждават гражданите за опити за телефонни измами, свързани със спешно предоставяне на средства за лечение от коронавирус.

От ОД на МВР съобщават още, че в ранния следобед днес, на стационарни телефонни номера в село Иваново, са получени обаждания от непознат мъж, който се представил за д-р Иванов. Той обяснявал на хората, че се обаждал от болница, където лекували от коронавирус техни близки, чието състояние било тежко и имали нужда от скъпоструваща терапия от Америка, на стойност 8 500 лева.

Жителите на населеното място веднага са задали допълнителни въпроси на мъжа и са разбрали, че прави опит да ги измами по телефона.

От ОД на МВР – Шумен напомнят на гражданите, че сценариите за измами могат да бъдат различни, като често в тях се споменават имена, за които се твърди, че са на лекари, полицаи, прокурори, следователи и други длъжностни лица.

От Областната дирекция на полицията призовават – да не се предоставят никакви лични данни на непознати хора по телефона. Ако пък се получи обаждане от непознат, който иска пари по какъвто и да е повод – разговорът веднага да бъде прекратен, а след като се чуе сигнал „свободно“ – хората незабавно да се свържат със своите близки, или да подадат сигнал на телефон 112.