Ананиев: Задължителни маски – само за градския транспорт

На закрити места препоръчваме носенето на маски. Задължително остава носеното на маски в градския транспорт. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка с още 15 дни – до 30 юни. По думите му коронавирусът все още е заплаха за хората и именно затова мерките трябва са останат до 30 юни.

Решението е взето на база на доклад на главния държавен здравен инспектор, уточни Ананиев. “Освен доклада сутринта повече от час и половина се проведе среща с Щаба и примиера”, каза Ананиев. От доклада на Кунчев ясно се виждало, че разпространението на коронавируса е заплаха за хората. Над 7 млн. души в света вече са заразени, а над 400 000 са починали, припомни Ананиев.

Здравният министър коментира, че отварянето на границите за трети страни може да стане най-рано юли. „Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение“, обяви министърът.

Ананиев каза, че ще се следят внимателно огнищата на коронавирус. Той съобщи, че има нови петима медицински лица, които са заразени с коронавирус – двама лекари и три сестри.

Освен носенето на маски в градския транспорт и ограниченията за влизане от трети страни, третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.

Ще се мисли за отпадане на заповедта за пазаруваме на възрастни хора в диапазона от 8,30 до 10,30 часа.

Ананиев не отхвърли възможността мерките да бъдат затегнати. “Това е вероятност, която може да се случи. Дълбоко се надявам това да не се случи. Нашите мерки са най-либерални и балансирани. В другите държави са по-строги и тежки”, каза министърът на здравеопазването.

Относно новите огнища на COVID-19 Ананиев изрази мнение, че затварянето на цяло населено място е силна мярка и е по-добре конректни улици и квартали да се изолират.

Здравният министър припомни, че на 15 юни ще бъде отворена границата с Гърция за туристи и увери, че удължаването на епидемичните мерки до края на юни няма да окажат влияние за старта на туристическия сезон. Той призова да не се всява излишна паника сред населението, а просто да продължат да се изпълняват мерките, които важат и сега.