Ангелите на Victoriaʼs Secret в дяволско свърталище – секс, тормоз…

В продължение на много години в екипа на „ангелите“ от луксозната марка за бельо Victoria`s Secret е царяла „култура на омраза към жените, заплашвания и тормоз от сексуално естество“ гласят резултатите от разследване на в. „Ню Йорк Таймс“.

В рамките на разследването журналистите са говорили с повече от 30 бивши и настоящи модели и служители на бранда.

Според източниците на изданите вина за всичко това носи Ед Разек – бившият маркетингов директор на компанията L Brands, която притежава Victoriaʼs Secret. Разек идва в компанията през 1983 година и работи там до 2019 г.

През 1995 г. Разик започва да провежда модни ревюта Victoriaʼs Secret Fashion Show с участието на модели-ангели, които се превръщат в международен феномен. Благодарение на този успех мистър Разек става фактически втори човек в L Brands (след собственика на фирмата – Лесли Уекснър).

Според източниците на „Ню Йорк Таймс“ той през цялото време напомнял на моделите, че кариерата им е в неговите ръце.

Алис Милър, която е била част от екипа по време на ревютата на Victoriaʼs Secret е заявила пред изданието, че Разек излъчвал „токсично мъжкарств“. Тя описва отношението му към моделите така: „Аз съм носител на властта. Мога да те създам или да те унищожа“.

Трима източници на „Ню Йорк Таймс“ твърдят, че по време на кастингите Разек искал телефоните на кандидатките и им предлагал да седнат на коленете му. Две от „ангелчетата“ разказали, че Разек ги е канил на вечеря. Едната – Анди Муиз, била поканена на вечеря през 2007 г., когато е била на 19 години, като преди това три пъти е участвала във Victoriaʼs Secret Fashion Show. На път към ресторанта Разек се опитал да я целуне, но тя се отдръпнала. След вечерята той в продължение на няколко месеца й предлагал заедно да тръгнат на пътешествие. „Искам да те обладая в някое сексуално местенце“, написал Разек в едно от електронните си писъмца до момичето. Муиз внимателно отказвала на шефа си, а през 2008 г. била изхвърлена от шоуто.

Според свидетели през 2018 г. по време на мерене на бельото преди Victoriaʼs Secret Fashion Show Разек казал на Бела Хадид да „забрави за бикините“ и взел да разсъждава за гърдите й. По време на същите проби той демонстративно опипал между краката друга манекенка.

През 2015 г. по време на обедна почивка Разек публично наругал PR-ката Кейси Кроу Тейлър заради фигурата й и препоръчал да се откаже от макароните и хляба. Тя се разплакала и се оплакала на HR-ите, но там не предприели абсолютно нищо.

Mрез октомври 2019 г. една от топ PR-ките на Victoriaʼs Secret Моника Митро се оплакала, че Разек я подлага на сексуален тормоз. На следващия ден тя била пратена в отпуск, а след това й изплатили компенсации.

Аналогична била съдбата на оплакванията срещу сина на шефа – Скот Разек. Срещу него също имало оплаквания за неподобаващо поведение и дори се стигнало до изплащане на компенсации на потърпевши. Наложило се да бъде преместен да работи в козметичната фирма Bath & Body Works – също собственост на L Brands.

Ед Разек обаче твърди, че обвиненията по негов адрес категорично не съответстват на действителността, изтълкувани са неправилно или са извадени от контекста.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share