Антон Божков си извадил експресен международен паспорт

Антон Божков си извадил експресен международен паспорт

В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Антон Божков. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Той е обвинен за пране на пари по поръчение на ръководената от Васил Божков организирана престъпна група. В съда дойде и съпругата на Антон Божков – Ива Софиянска, която категорично отказа всякакви коментари пред журнaлистите, предаде Новини бг.

Адвокати на Антон Божков са Даниела Доковска и Явор Хайтов. В началото на съдебното заседание двамата поискаха още време, за да се запознаят с материалите по делото. Магистратите одобриха тяхната молба и отложиха началото на заседанието за 17.20 часа. В началото на делото от прокуратурата помолиха Специализираният съд да вземе най-тежката мярка спрямо Антон Божков.

Според държавното обвинение са налице са изискуемите предпоставки, че е извършил е престъплението, за което е обвиняем, като може да се укрие или извърши друго престъпление. Изпирането на пари по поръчение на престъпната група ръководена от Васил Божков е тежко умишлено престъпление и е наказуемо с лишаване от свобода, добавиха от прокуратурата. Антон Божков има участие в съмнителна фирма с баща си, а родствената връзка предполага реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление.

Самият Васил Божков е в ОАЕ, което навежда на мисълта , че и синът му може да избяга, аргументираха се още от държавното обвинение. Адвокат Доковска обяви, че липсва обосновано предположение за прането на пари от страна на Антон Божков. Повдигнатото обвинение е негодно и противоречиво. Антон Божков е високо образован човек и няма доказателства, че ще извърши престъпление. Той е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие. Веднага, след като е разбрал че е привлечен като обвиняем, Антон Божков се е поставил на разположение на властите.

Органите на МВР са го уведомили, че има забрана да напуска страната, след като е отишъл да си смени лична карта, заяви още защитничката на Антон Божков. „Моля, да не ме задържате под стража“, заяви единствено от своя страна обвиняемият Божков.

Антон Божков, си е извадил експресен международен паспорт. Това стана ясно от изказванто на прокурор Николай Димитров в Специализирания съд. Според прокурор Кирил Пейчинов, фирмата „Инфрахолдинг“ на Васил и Антон Божкови е извършвала съмнителни сделки със свързани лица.

Справка в Търговския регистър показала, че капиталът на фирмата е формиран от заем, като кредиторът и длъжникът били дружества на едно и също лице. От защитата на адвокатката на Божков Даниела Доковска стана ясно, че Антон Божков е отишъл на 17-ти февруари да си получи задграничния паспорт и тогава от служителката научил, че имал да забрана да напуска страната. По делото бил разпитан свидетел на име Йордан Серафимов, който е инспектор в Националната полиция. Той казал, че била проучена оперативни сведения за съмнителни операции по сметки на Божков. Получени били и оперативни данни, че синът му може да се укрие в чужбина.

Очаква се съдът да вземе решение за мярката за неотклонение след 19.00 часа.