Апелативен съд трети месец умува по казуса „Д-р Иван Димитров”

Почти три месеца Апелативен съд – Пловдив решава съдбата на д-р Иван Димитров, оправдан на първа инстанция за убийството на Георги Джевизов – Плъха. Към днешна дата все още няма решение дали казусът ще бъде върнат на първа инстанция или определението на Окръжен съд ще бъде потвърдена.

С наш репортер се свърза братът на Джевизов – Мухамет Джевизов. Семейството на Плъха все още чака с нетърпение решението на Апелативен съд.

„Притесняваме се, какво ще е решението. Толкова време мина, още скърбим за Георги и искаме справедливост. Продължаваме борбата. Имаме чувство, че нарочно се бавят, а решението е взето отдавна. Децата са при майка ми, грижим се колкото можем за тях”, разказа Мухамет.

Той все още е в Германия, където работи и по думите му само той се грижи за сираците на брат си. Майка им не се е появявала от месеци в Пловдив, пише Traffic News.

„Ако отново го оправдаят, ще обжалваме. До последно ще настояваме за затвор. Не е за пари, а за справедливост”, допълни братът на Плъха.

Припомняме, че в залата на Апелативен съд, близките на Георги Джевизов настояха делото срещу д-р Иван Димитров да се върне на първа инстанция за повторно разглеждане пред друг състав.

Окръжен съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно – на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share