Апелативният спецсъд затрупан с над 3000 тома срещу мафията

Апелативният спецсъд затрупан с над 3000 тома срещу мафията

С материали срещу организирани престъпни групи, събрани в над 3000 тома, е затрупан Апелативният спецсъд. Това стана ясно от справка, публикувана от институцията.

Данните бяха разпространени броени дни след като магистрати – спецпрокурори, следователи и спецсъдии, протестираха срещу приетите на първо четене от правната комисия в парламента промени в Закона за съдебната власт и НПК, предвиждащи закриване на спецправосъдието у нас. Измененията, внесени от трима депутати от „Демократична България“ начело с шефа на парламентарната група на формацията Христо Иванов, предизвикаха огромен отзвук в съдебната система, а прокуратурата сезира европейските институции за опит за оказване на натиск върху Темида.

От Апелативния спецсъд подчертаха, че разпространяват данни само за делата с фактическа и правна сложност – т.е. тези за тежки престъпления, без въобще да включват случаи, по които материалите са под 15 тома. От институцията допълниха, че

един том включва около 100 страници

но обемът му може да достигне и до около 500 страници.

От справката стана ясно също, че общият брой на делата е над 40, като има висящи случаи още от 2018 г. Те са 5 на брой. Делата от 2019 г., по които все още няма произнасяне на съда, са 13, тези от миналата 2020 г. са 14, а за 2021 г. вече има 11 внесени дела. Един от най-обемистите случаи е от 2019 г., по който има 225 тома само до настоящия момент и е срещу петима подсъдими за изнудвания и длъжностно присвояване.

Сред внесените през настоящата 2021 г. пък е делото за атентата в Сарафово. На 21.09.2020 г. долната инстанция – Специализираният наказателен съд, наложи най-тежките наказания по българското законодателство

доживотен затвор без право на замяна

на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата. Служебните адвокати на подсъдимите са обжалвали, като вчера стана ясно, че след месец – на 9 юни, Апелативният спецсъд трябва да стартира разглеждането на делото на втора инстанция.

На 18.06.2012 г. в автобус с израелски туристи, пристигнали на почивка в България, избухна взривно устройство. Загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и физическият извършител на бомбения терористичен акт – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Ранени бяха близо 40 души.

Разследването на Специализираната прокуратура

по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията „Хизбула“, за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол. Делото „Сарафово“ предизвика широк международен отзвук.