Арестуваха БГ терорист със сирийски произход в Бургас, ходил да се бие за ИДИЛ

Арестуваха БГ терорист със сирийски произход в Бургас, ходил да се бие за ИДИЛ

15 души от арабски произход са задържани в Бургас при контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Арестуваните са младежи между 18 и 20 години, за които имало подозрения, че са участвали в завера за подготвян терористичен акт.

Връзката им бил техен набор, чийто баща бил командир на армия в Сирия. Младежът бил с двойно гражданство, майка му била българка. Българските служби засекли, че наскоро посетил Сирия. Очаква се до броени минути арестуваните да бъдат разпитани пред съдия.

Засега остава тайна кой е бил обект на планирания терористичен акт и дали е у нас или в чужбина.

„Всички материали по случая са в Спецпрокуратурата и в ДАНС, ние не се занимаваме изобщо с този случай“, казаха от полицията в Бургас. Има много записани СРС-та, както и компютърни разговори. Криминалистите работили по случая от много време.

Гешев потвърди: Арестите в Бургас са за тероризъм!

Прокуратурата не коментираме политически изказвания, нашата работа е да събираме доказателства. Какво седи зад политически интереси може да си отговори всеки гражданин, който се запознае с техните тези. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

„Ние чистим България от бизнесмени, които замърсяват България, които са осъществили престъпления, независимо дали са бизнесмени, олигарски, социално слаби. Има време за всяка работа под небето, има време за война, има време за мир, за мълчание. Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата на войната“, каза главният прокурор.

„Става въпрос за тероризъм. Това е чувствителна тема, колегите ще преценят дали ще уведомят медиите за конкретния случай. Информация ще бъде дадена утре“, каза Гешев за арестуваните за разпит в Бургас.

„Подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Арабаджиев, Банев, Миньо Стайков, от обвиняемите Бобокови. Всички те са невинни до доказване на Прокопиев. Единствената прилика между Прокопиев и Брендо е защитата им и това може да е случайно. Единият е осъден, другият е невинен до доказване на противното. Гражданите да не слушат кой какво говори, а кой какво прави“, каза Гешев.