Арестуваха психиатърка за източване на НЗОК, 52-ма пациенти „в схемата“

Психиатърка от Пловдив източила над 500 000 лева от НЗОК с фалшиви документи на 52-ма пациенти, чрез измама за отпускане на скъпоструващи медикаменти за лечение на параноидна шизофрения. Това съобщиха на съвместна пресконференция районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, зам.-районният прокурор и наблюдаващ прокурор Атанас Илиев и шефът на полицията в Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев.

„Процедурата за издаване на скъпоструващите лекарства е строго регламентирана. Установили сме, че този лекар психиатър се е сдобивал с направления от лични лекари. Проверяваме дали въобще тези направления са издадени, за да минат наистина на преглед пациентите, или са от съучастници”, обясни районният прокурор Грошев. По думите на заместника му Атанас Илиев 52-те лица нямат никакво отношение към този психиатър, не знаят за какво става дума и не познават лекаря. „Част от тях са се намирали в чужбина докато уж са били преглеждани. Други наистина са имали ментални разстройства, но са се лекували с други лекарства от аптеките и не са били минали през процедурата за изписването на трите скъпи лекарства”, каза още Илиев. Той уточни, че досъдебното производство е било образувано на 21 ноември и за времето от началото на 2017г. до август 2018г.

„Разследването е в изключително начален етап. Психиатърът е продавала лекарствата на черно, на двойно по-ниска цена. Предстои да бъдат установени хората, които са ги пласирали на черно, което се е случвало на всеки два – три месеца, когато лекарят събере едно количество ампули. Тогава ги продава”, обясни Илиев. Чавдар Грошев уточни, че на черно са пласирани три вида лекарства – „Сеплион”, „Треевикта” и „Зепидера”, които са скъпоструващи, тъй като една ампула струва между 700 и 900 лева. Тези лекарства са с удължено действие – между 15 и 30 дни.

„В сряда са извършени претърсвания на 5 адреса в: Пловдив, Кричим, Първомай, село Фотиново в община Батак, Иззети са около 380 медицински протоколи, около 40 рецептурни книжки, печат на РЗОК, служебен компютър, ампули и др., силиконови заготовки на печати на фирми, печати на задържания лекар”, каза ст. ком. Рогачев. „По повдигнатото й обвинение лекарката я грози затвор от 1 до 8 години и конфискация до ½ от имуществото. Предстои да й бъде повдигнато второ обвинение – че въпросният доктор психиатър е държал в лекарския си кабинет вещи – силиконови отпечатъци на печати от РЗОК, за които е знаел, че са били за съставяне на неистински официални документи – до 6 г. затвор”, уточни Атанас Илиев. Диагнозите на 52-мата пациенти за параноидна шизофрения са били фалшифицирани. Част от тях изобщо не страдат от разстройства на личността, а други са се лекували, но не и с такива скъпоструващи лекарства. Редовната процедура за снабдяване с тях е сложна.

НЗОК осигурява финансиране на 100% на лекарства на лица с диагноза параноидна шизофрения. Редът за издаване на тези скъпоструващи лекарства е, че лицето първо трябва да посети личния си лекар, който след преглед да издаде направление за лекар специалист. Той пък след преглед издава рецепта за депо медикаменти – лекарства с продължително действие от 15 до 30 дни. След това лицето минава и през специализирана комисия, която му дава нужните документи и му дава протокол за закупуване на скъпоструващите лекарства. С тези документи пациентът отива в РЗОК в Пловдив, откъдето се пращат документите до НЗОК, откъдето дават разрешение или не на лицето”, разказа каква е официалната процедура Чавдар Грошев.

Предстои в петък да бъде разгледана мярката за неотклонение на задържаната психиатърка.