Атентат срещу прочут цигански барон, починал преди 11 дни в Русе

Гробница на ромски барон, починал преди 11 дни, бе взривена във вторник през нощта в гробищен парк „Басарбово“. Поруган е последният дом на уважавания сред кардарашите 64-годишен Симеон Тодоров. Семейството е убедено, че става дума за вендета срещу тяхната фамилия, а полицията разследва инцидента.

Близките на Симеон научили за взрива рано сутринта, когато им звъннали да ги информират, че гробницата е осквернена. Взривното устройство е било поставено под дебелата 25 см бетонна плоча, насочено навътре към гроба и покойника, информира Русе Медиа.

„11 дни от смъртта, нямам думи как да го определя. Ние нямаме време да мислим за него, да се разплачем. Понеже баща ми беше много голям човек и никой не можеше да му опълчи и чак сега, когато е починал, искат да докажат нещо“, коментира синът Иван Тодоров.

Разстроената му майка определи извършителите като мародери. „Едни страхливи нещастници, които те няма да имат и гробове. Ти на умрял човек да отидеш да сложиш взрив, той е умрял човекът, какво ще го взривиш. Той си е горе, на небето, те са долу на земята“, казва Кинка Тодорова.

На място е била извикана полиция. Семейството твърди, че знае кои са извършителите. „Това не може да го направи един обикновен човек. Хората са бедни, няма какво да ядат, ще тръгнат да търсят взривове. Това го е направил човек, който има и пари, и власт. От полицията казаха, че това е човек-специалист, защото той е обърнал специално взривът да отиде към гроба, иначе щеше да събори и други гробове“, казва вдовицата.

Близките са категорични, че не става въпрос за грабеж, тъй като нищо не откраднато от гробницата. Взривена е само тя, макар до нея да се намират гробниците на двамата братя на Симеон Тодоров. Едната вече е била обект на посегателство, само че от крадци.

„Единият гроб беше осквернен, в него беше влизано. Тук няма охрана, няма камери, няма нищо, както виждате, то даже ограда няма. Нашата държава си е такава, независимо дали си българин, турчин, циганин, това няма никакво значение“, казва синът Иван Тодоров.

От управата на гробищния парк обясниха, че има камери, но те не покриват целия периметър. Записите са иззети от полицията. Заради шума от силния вятър охраната не е чула нищо, тъй като парцелът е отдалечен от основната сграда.

От полицията разследват случая, а близките днес през целия ден разчистваха поруганата гробница, за да я залеят до края на деня с бетон и да я затворят.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share