Аферите в бяло: Разследват и болницата в Хасково за измама с поставяне на стентове

МБАЛ-Хасково се разследва от прокурори за злоупотреба със стентове за пациенти и източване на здравната каса, съобщиха от Апелтивната рокуратура в Пловдив. От ръководството на здравното заведение в Хасково отказаха да коментират преди края на проверката. Според Районната прокуратура в Хасково има съставени много документи с невярно съдържание. Има отчитане на извършени съмнителни дейности по клинична пътека. Така е дадена възможност на МБАЛ – Хасково АД да придобие неправомерни суми от бюджета на НЗОК.

Досъдебното производство е било образувано след сигнал от хасковското подразделение на ДАНС. В него са описани извършени злоупотреби при усвояване на средства от бюджета на НЗОК чрез използването на документи с невярно съдържание и деклариране на неверни обстоятелства от страна на лекари от Инвазивното отделение към МБАЛ – Хасково АД.

Фалшифицирани са документи и отчети на използвани консумативи и медицински изделия.

Става въпрос за инвазивни кардиологични операции.

Разследват се лекари от инвазивното отделение за фалшифициране на документи за поставени стентове на пациенти, които в действителност не са поставени.

При извършено претърсване и изземване в МБАЛ – Хасково АД , са били открити и иззети 23 броя медицински изделия „Интракоронарен стент“, запечатани в алуминиеви опаковки. За разследващите това е основание да се предположи, че стентовете са били отчетени като реално използвани.

Така МБАЛ-Хасково е получила незаработени средства за скъпи медицински интервенции, които са й билиплатени от Здравната каса.

Работата по случая продължава като предстои да бъдат изискани документи, както от МБАЛ – Хасково АД, така и от РЗОК-Хасково. Ще бъдат проведени разпити на свидетели и при необходимост да бъдат назначени експертизи, казват още от Апелативната прокуратура в Пловдив.

„Няма да коментирам преди компетентните органи да приключат проверката си“, каза шефът на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share