Баба метна на „лекари“ 1600 лв. за „животоспасяваща“ инжекция срещу COVID-19

130 дела за нарушаване на мерките, въведени при извънредно положение, наблюдават апелативните прокурори във Велико Търново. През последните 5 дни са били взети под специален надзор нови 39 досъдебни производства. Най-много дела са образувани за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина на лица, които са се завърнали от рискови държави или пък са имали контакт с болни.

Общо 126 от производствата са за неспазване на карантина, а останалите четири са за престъпления, свързани с извънредното положение. В Русе се разследва поредната телефонна измама. Потърпевша била възрастна жена, която била заблудена от мъж, представящ се за медицинско лице, че брат й е болен от коронавирус. Измамниците успели да убедят жената, че роднината й се нуждае от спешно поставяне на животоспасяваща инжекция. Тя им дала 1600 лв.

Районните магистрати в Ловеч и Троян пък разследват два случая на продажба на дезинфектанти, които не отговарят на изискванията. Колегите им от Велико Търново работят по сигнал за предаване на неверни съобщения за тревога чрез социалните мрежи.

Наблюдаваните 130 дела се разпределят както следва: РП – В. Търново – 23, РП-Павликени – 15, РП – Горна Оряховица – 10, РП Свищов – 14, РП- Ловеч -3, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 42, РП – Русе – 11, РП – Севлиево – 2, РП- Троян – 1, РП – Габрово – 6.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че напускането на дома през периода на карантина от лицата, по отношение на които е определена такава мярка, е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба.