Балистична експертиза: Вторият изстрел в тила на Стамбето е бил контролен

Балистична експертиза: Вторият изстрел в тила на Стамбето е бил контролен

38-годишният Владимир Василев, обвинен в убийството на Станимир Иванов – Стамбето, е стрелял два пъти по него. Първият изстрел е възпроизведен от няколко метра, а вторият е бил контролен – в тила. Това е заключението на балистичната експертиза, която бе представена на съдебното заседание, което се проведе тази седмица. Василев е подсъдим за това, че на 24 март 2021 година умишлено е умъртвил Станимир Иванов – Стамбето в офис за бързи кредити в Стара Загора. Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата, а убийството е извършено със законно притежаван пистолет.

Експертизата категорично опровергава твърденията на Василев , че е бил нападнат с нож и е стрелял при самозащита. Показанията на брата на Владимир – Милен Василев също не подкрепят твърденията на нападение, пише TrafficNews.

В съда тази седмица бе разпитан бивш служител на заложната къща, управлявана от Станимир Иванов, който последен го е видел жив, преди да влезе в офиса на Василеви. Неговите показания потвърждават казаното от управителката Десислава Николова , която е категорична, че убийството не е в състояние на афект. „Владо никога не изключва камерите в офиса. Той записваше всичко, което се случваше. Показвал ми е записи как бие човек, който му дължи пари. Виждала съм записи с момичета, които водеше в офиса. Показвал ми е клипове, как обикаля с колата и стреля по кучета и котки. Този човек се наслаждава като гледа тези неща. Как така точно в деня на убийството той нарежда камерите да бъдат изключени? Защо? Казва, че си извадил пистолета от кобура! Та той винаги си държеше оръжието на масата, в джоба на якето или в колата. А точно този ден – пистолетът бил в кобура му с патрон в цевта. За какъв афект говорим?!” коментира Николова.

Другите подозрителни обстоятелства , според нея, са че същия ден той бил вдигнал на работа три пъти повече охрана от обикновено, а след убийството веднага е разпоредил ключалките на обектите да бъдат сменени. „Тази постъпка говори за логично, спокойно и подредено мислене, а не за действия под влияние на емоциите. Истината е, че Владо не е спонтанен, първичен човек. Той обмисля нещата. Изживяваше се като мафиотски бос от 90-те – имения, оръжия, пури, жени” казва бившата му служителка.

В предишни заседания бе представена тройна психиатрична експертиза, според която Василев няма психични отклонения и може да носи отговорност за постъпките си. Трима психиатри излизат със заключение , че личността на убиеца се отличава с елементи на властно – лидерстващ тип личност – индивидуализъм, завоевателска позиция, стремеж да подчинява другите на волята си, собственото му мнение може да се издигне до рамките на „догма”, критична нагласа спрямо мнения, различни от неговите и др. Налице е склонност към недостатъчно зачитане на нормите на обществото, правилата, към асоциални действия и постъпки. Поведението на Владимир Василев по време на случилото се, се обуславя от личностните му особености и не се установява болестна мотивация, заключват вещите лица. В момента се очаква и петорна психиатрична експертиза.

Станимир Иванов, който е с дебело криминално досие, бе убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. „Цар Симеон Велики“ 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите – Десислава, с която живеели на семейни начала.

Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож, който обаче не е използвал.

Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на началника самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.

Познати на извършителя и жертвата са категорични, че в случая няма как да става дума за самозащита. Владимир не за първи път проявявал публично агресия.