Бандитите купуват коли и дрога с българското фалшиво евро

Бандитите купуват коли и дрога с българското фалшиво евро

Бандити купуват коли и наркотици с фалшиво евро, направено в България. Това разказва в „Телеграф“ шефът на сектор „Фалшификации“ в ГДБОП Дарин Костов. Качеството на банкнотите е изключително високо и те са почти неразличими от истинските. Най-много сделки с валутата менте в момента нашенците правят в Германия, Франция и Испания, откъдето купуват автомобили втора ръка.

По думите на Костов най-фалшифицираната банкнота е тази от Е100, следвана от $100. Те се продават на черния пазар на 10% от стойността си и обикновено в пачка от по 100 банкноти, като цената й е около 2000 лв.

Фалшивото евро се продава най-вече в държави от Европа, като партньорските служби го засичат основно в Германия, Франция и Испания. Причината е, че нашенците купуват втора ръка коли от тези държави. Схемата, която прилагат бандитите е следната. Набелязват автомобили, които се продават за около 10 000 евро. Надиплят пачката с пари, като отгоре и отдолу слагат инстинско евро, а в средата всичко е фалшиво. Така продавача дори да започне да брои и гледа, рядко успява да хване веднага ментетата. Българи опитват да пласират фалшиво евро и в банки и малки супермаркети. „Подават например банкнота от Е100 и си купуват дъвки за едно евро. Връщат им Е99 и то истински“, разказа още шефът на сектор „Фалшификации“.

Фалшивите долари се пласират основно в бившите съветски републики и Азия. „С тях се правят нелегални сделки за оръжие и големи пратки наркотици“, обясниха антимафиоти. Няколко пъти партньорски служби ни алармирали, че долари менте направени у нас са засичани в наемници в страни, където има военен конфликт.

Шефът на сектор „Фалшификации“ разказа още, че едни от най-добрите печатари в Европа са българи. „Става въпрос за десетина души, които обаче в момента са или в ареста, или в затвора. Интересното е, че някои от тях са били осъждани, излежавали са си присъдите и като излязат на свобода, пак започват с този бизнес, просто не могат да се откажат“, допълни Костов.

Интересна подробност е, че огромни количества фалшиви пари, конфискувани в Европа, се предполага, че са направени от задържаните мъж и жена във ВТУ „Тодор Каблеков“. Илия Неков и Даниела Андонова бяха изловени преди десетина дни, а при обиските антимафиотите заедно с агенти от Сикрет Сървис откриха 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, което е рекорд като размер. Печатарите правели фалшификатите събота и неделя или късно вечерта след като им свършела легалната работа в печатницата към ВУЗ-а. В съда по време на гледане на първите им мерки за неотклонение, защитниците им обясниха, че те не са изготвяли фалшиви пари, а някакви хартийки за сватби и кръщенета, които хората хвърляли във въздуха. Няколко дни след това от БНБ излязоха с експертиза, че фалшификатите на Илия и Даниела са много добро качество и са били за нелегалния пазар, опровергавайки защшитната им версия. Съдът върна мъжа в ареста, а жената постави под домашен арест.

„Те изработват фалшиви долари и евра. Те не са нито за сватби, нито за кръщенета и тези твърдения са несериозни. Банкнотите имат имитации на всички видими и невидими защити, водни знаци, използвани са UV -мастила и магнитни, които се засичат от машините за проверка“, контрира и шефът на сектор „Фалшификации“. Той допълни, че при акцията са били иззети на практика всички нужни консумативи за процеса по правенето на пари-менте – от предпечата, плаките, матриците и т.н.