Банките уведомяват ДАНС за всяка транзакция над 30 000 лв.

Банките уведомяват ДАНС за всяка транзакция над 30 000 лв.

Банката има законово и регулаторно задължение да уведомява ДАНС за транзакции над 30 000 лева. И не само за теглене кеш. Всякаква транзакция се докладва. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в предаването Денят започва на БНТ в отговор на въпрос за твърденията на подсъдимия по 18 обвинения хазартен бос Васил Божков, че бил теглил огромни суми кеш от банки.

Какво е ставало с парите – един Господ знае, допълни Хампарцумян. По думите му, причинно-следтвествените връзки, това не е работа на банката.

„Ако някой иска да изтегли пари кеш и банката не му ги даде, а големи суми ще се заявят може би ден или два по-рано, това означава, че ще имаме капиталов контрол като в Гърция в най-острата фаза на кризата. Вашите пари са ваши пари. Дали ги държите в буркани, в банки, пари с платени данъци никой няма право да ви каже как точно да ги използвате. Дали ги използвате законно, дали ги използвате незаконно, това е ваша отговорност. Има си процедури, а съответните органи имат достъп до банкова тайна. Така че нещата от тази гледна точка са подредени“, каза още Хампарцумян.

Той коментира и участието на държавата в повишаването на капитала на ПИБ. По думите му, това се прави заради приемане на еврото и общото развитие на държавата. Хампарцумян даде пример с това, че по време на предишната криза американската държава влезе с публични пари в много институции при много тежки условия, така че да ги стимулира бързо да си преподредят нещата.

Държавата не е нещо извънземно, държавата това сме ние с нашите пари, които сме сложили в една шапка и сме дали на едни администратори, да ги харчат по разумен начин. От тази гледна точка след като има цел да се влиза в Еврозоната, да се стабилизира банковата система, да се подготви за подкрепа по време на излизане от кризата, ако това се прави по правилата, прозрачно, с рационални аргументи, няма нищо лошо, заяви банкерът.

На въпрос за аргументите на опозицията защо държавата ще участва в повишението на капитала, Хампарцумян отговори – когато БСП говори за банки, финанси, икономика, на мен ми е малко парадоксално. Защото в периода на тяхното управление сме имали доста сериозни пробреми меко казано. Не мисля, че там има много повече от чисто политическо противопоставяне, но аргументите са слаби.

Той смята, че навремето така сме питали за влизане в еврозоната, че да ни кажат „не“. В момента устойчивостта на една икономика е по-важна от размера й, това ни показа кризата, посочи банкерът. По думите му противници на еврото има доста у нас, само че те не предлагат алтернатива. Децата на противниците обикновено гледат да се заселят или да учат в страни от ЕС, а не в други посоки, добави той.