Банков служител – комарджия е арестуван в Пловдив, „ужилил“ митничари, юристи и др.

Банков служител – комарджия е арестуван в Пловдив, „ужилил“ митничари, юристи и др.

Служител на пловдивски клон на банка ДСК е арестуван за мащабна злоупотреба. 43-годишният Ивайло Монов е бил задържан в четвъртък по време на специализирана полицейска операция на Икономическа полиция. Ден по-късно в полицията е отведена и друга служителка на банката, за която се предполага, че е съучастник на Монов. Работното обвинение е за присвояване на 430 000 лева.

Според източници на TrafficNews, Монов е изтеглил десетки потребителски кредити, използвайки лични данни на свои близки приятели и техните семейства. Без тяхно знание е попълвал необходимите документи и след това е усвоявал кредита. Пострадали са голяма част от приятелския кръг на Монов. Той бил член на любителски футболен отбор, в който играели митничари, юристи и др. Банковият служител очевидно е имал достъп до техни лични данни. Според запознати са „изгорели” цели фамилии , като кредити са били изтеглени от името на всички членове на семейството. Другата служителка на банката е съдействала при прехвърлянето на сумите.

Първоначално потърпевшите не са се усетили, тъй като Монов вероятно е покривал месечните вноски с всеки пореден кредит. Другата служителка на банката

Причината за бруталната злоупотреба е хазартна зависимост. Монов бил затънал в дългове, заради увлечението си по комара. Очевидно това го е принудило да играе опасната игра.

Разплитането на измамната схема е било шок не само за ръководството на банката, но и за пострадалите. Никой от „ужилените” до този момент не се е съмнявал в почтеността на банковия служител. От банката са гарантирали бърза реакция без последствия за потърпевшите.

По случая в Окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 203 ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание от 10 до 20 години.

През май бе разкрит друг фрапиращ случай – пловдивски дознател открадна 26 000 лева , иззети като веществени доказателства и се опита да напусне страната, но бе задържан.