Бащата, който продаде два пъти дъщеря си: За 6000 лева… Мешерето реши!

Бащата на 29-годишна жена от Разградско е продал дъщеря си два пъти. Стигнало се е до етническия съд Мешере. Историята се е разиграла на територията на три области. Започва преди 14 години в град Попово, когато бащата на момичето го продава за 6000 лева в село Сушица. Там тя живее 13 години, след това отива в чужбина. Там се запознава с новата си любов и заживява с нея. Роднините почват да си търсят загубаната дъщеря. Тя се връща при баща си. Пред камерата на Нова тв той отрича да е продал дъщеря си втори път.

„Втори път не съм я продавал. Тя беше две години в Холандия, където се запозна с едно момче от село Завет и се събраха тука, в България. Нито ми се обадиха, нито нищо. Тръгнаха обаче да я търсят старите сватове и свикаха Мешере. Тя вече дори не ме има за баща. И понеже вече не ме иска за баща, запалих колата и я заведох при новия й мъж в Завет“, коментира бащата на младата жена.

„Продадох я 2005 г. на семейството от с. Сушица за 6000 лева. Тя беше на 14 годинки. Живя с с новото си семейство 13 години. Не знам как е бил живота й там. Има две деца от първия си мъж – момче и момиче“, разказва бащата.

„На Мешерето се реши, че рода от Сушица има права над нея, все пак пари са дали. Жена ми крещи, защото щял да ме види целя свят. Ама аз нямам какво да крия“, коментира той.

„Това, което трябва да се направи в рамките на етноса, е да се покаже на тези малки момичета, че може да се живее и по друг начин. Че може да станат едни образовани хора.

Защото те виждат единствено, че момичетата се женят по уговорени бракове – така е било и с майките им, и с бабите им. Те това виждат и това знаят. Но като цяло в етноса хората държат на децата си. За много ранни бракове говорим, когато семейството е крайно бедно. За съжаление в България закон срещу детските бракове има, но няма нито една ефективна присъда. Винаги присъдите са условни с изпитателен срок, заради смекчаващи вината обстоятелства“, коментира експерт по етническите въпроси.