Бащата на Андрей Монов: Полфрийман трябва да получи доживотна присъда

„Нямам нищо против делото да се възобнови и тогава се надявам присъдата да е доживотна. Полфрийман доказа с поведението си, че трябва да е в затвора“, заяви Христо Монов – психолог, бивш депутат и баща на Андрей Монов, убит през 2007 г. в центъра на София от Джок Полфрийман. Монов коментира искането на австралиеца делото му да бъде възобновено в ефира на NOVA.

Кадрите, за които Джок и адвокатът му твърдят, че показват как той е атакувал младежите, за да защити роми, които са били нападнати от компанията, всъщност не показват нищо ново, стана ясно от думите на Монов. Бащата обясни, че тези кадри са гледани стотици пъти в съдебна зала, а твърденията на защитата на австралиеца са безпочвени. „Тази теза на адвоката му ми се струва странна, след като по време на заседанията е твърдял, че Полфрийман приема отговорността за извършеното престъпление“, допълни Монов.

„Аз очаквах подобно нещо, имаме случай на много тежка социопатия. Това е човек, който нито за миг не признава вината си. Полфрийман има пъклен план да злепостави още повече държавата“, обясни бившият депутат. Той заяви, че причината, поради която австралиецът не напуска страната е представата му, че е герой у нас. „Тук той е използван от една групичка около Христо Иванов (бивш правосъден министър) за политически цели. Ако се върне в родината си, ще е никой“, допълни Христо Монов.

Попитан дали ще поиска среща с главния прокурор Иван Гешев, бащата отвърна, че не мисли, че той би казал нещо, което обвинител №1 не знае. „Той е достатъчно компетентен и го показа с позицията си, както и предишните главни прокурори – Борис Велчев и Цацаров, които бяха подложени на голям външнополитически натиск по време на това дело.“

Монов за пореден път настоя за оставката на съдебния състав, определил предсрочното излизане на Джок Полфрийман от затвора, като посочи, че то е подбудено не от съвест или от закона, а от външни зависимости.

Припомняме, че Полфрийман беше осъден на 20 години затвор и септември миналата година беше пуснат на свобода 6 години и 6 месеца предсрочно, след определение на състав Софийския апелативен съд, оглавяван от съдия Калин Калпакчиев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share