Баща посегна към наркотиците и хазарта, заплашва жена си пред детето им

Баща посегна към наркотиците и хазарта, заплашва жена си пред детето им

Майка от Карлово преминава през истински кошмар, опитвайки се да се грижи сама за детето си.

Тя живеела със съпруга си на семейни начала до 27 октомври 2019-а, като от съвместното им съжителство имат родено едно. До фактическата раздяла на двамата родители се стигнало, след като бащата започнал да прави безпричинни скандали, заплашвал и обиждал жена си в присъствието на детето. Започнал системно да злоупотребява с наркотици, взимал всичките ѝ пари, които проигравал на хазартни игри. Детето също се страхувало от баща си, което наложило намесата на Районния съд в Карлово, който да вземе мерки за защита. Така му било забранено да го приближава за година и половина.

Понастоящем жената живее с детето си в Карлово, в жилището на майка си. Тя се грижи изцяло за детето и му закупувала всичко необходимо, включително за детската градина, плащала и уроци по английски език. Освен това, плащала и кредита на мъжа си.

Детето боледувало значително през зимния сезон, което налагало купуването на лекарства, медикаменти и витамини.

Майката се регистрирала в Бюрото по труда, но въпреки многобройните ѝ опити да си намери подходяща работа, не успяла заради коронавируса дълго време. Едва от 1 юли тази година тя била назначена на трудов договор на минимална работна заплата като продавачка.

Съпругът ѝ се установил във Великобритания преди години, намерил си работа и получавал добри доходи, по-високи от тези в България. След настъпилата раздяла, бащата не заплащал издръжка за детето си, не давал пари и подаръци. Майката е на мнение, че няма да му представлява особено затруднение да заплаща 300 лв. месечно.

Пред съда тя поискала да ѝ се присъди издръжка, както и да ѝ се предоставят родителските права, тъй като сама се грижи за него, пък и със съпруга ѝ не могли да постигнат съгласие къде да живее детето.

В крайна сметка магистратите от Районния съд в Карлово са взели решение да предоставят правата за отглеждане на детето на самотната майка. Определен е режим, в който бащата може да вижда рожбата си. Съдът присъжда и месечна издръжка в размер на 200 лв., като мъжът трябва да заплати такава и за месеци назад.

Решението на магистратите в Карлово подлежи на обжалване.