БГ джебчийки опоскаха Европа! Крадат по 20 000 евро на месец, кичат се със злато

БГ джебчийки опоскаха Европа! Крадат по 20 000 евро на месец, кичат се със злато

Български джебчийки буквално взривяват големите европейски държави с кражбите си. Най-дейни са два клана, които се ръководят от жени, разказаха от МВР, цитирани от в. „Телеграф“. Това са Рашковите от софийския квартал „Овча купел“ и водените от снахата на Цар Киро – Еленка.

Най-много родни джебчийки действат в момента в Австрия, Великобритания, Италия, Испания и Германия.

Оборотът, който правят на месец, в минимум 10 000 евро, но редовно скача на 20 000, разказаха криминалисти, като уточниха, че това са пари, изкарани от двойка джебчийки, а не от всички от даден клан.

В София пък от известно време плъзнали мъже, които джобят пътниците в градския транспорт.

Схеми

„Ако тук откраднат 100 лева в някой мол, в Австрия това са 100 евро. Разлика от небето до земята“, с тези думи се обърна джебчийка от клана Рашкови към наши ченгета, които я спипали в крачка. Тъй като набезите на крадлите зачестявали всеки ден, се очаква до един месец от България да бъдат пратени в Австрия няколко служители на МВР. Те ще обучават чуждестранните си колеги как да разпознават БГ джебчийките, както и прийомите им на действие, споделиха още от силовото ведомство. Изключително добро е взаимодействието със Скотланд Ярд, които държат ежедневна връзка с родните криминалисти. Разменят си снимки на наши крадли, сменяли личните си документи през няколко месеца. В новите вписвали съвсем различни имена, защото имали висящи присъди.

Тарторките

Тарторката на Рашковите е Стефка, която всички наричат с прякора Гуфи. „Тя е възрастна и е най-добрата джебчийка в клана. Гуфи сама определя кой влиза в групата й за кражби, но са само членове на клана – сестри, братовчеди, лели, племенници, снахи, балдъзи, дъщери и други. Няма външни лица“, разказаха разследващите. Рашковите действали най-вече в Италия и Испания.

Другият най-мощен клан, който вършее в Австрия, Германия и Великобритания, е на родственицата на покойния Цар Киро – Еленка, която барабар с родата е от Елин Пелин. Тя също избира кои жени да работят с нея, като държи почти военен режим в организацията.

Много известни на полицията както у нас, така и на Острова е трето семейство, но при него става въпрос само за мъж и жена. „Интересни са, защото там водещ е мъжът, а жена му е само за параван. Действат във Великобритания. В момента колегите от Лондон ги издирват, тъй като преди няколко месеца направиха няколко удара у нас, после избягаха във Великобритания и са ги засекли вече в пет кражби“, обясниха криминалисти. Мъжът е познат с прякора Гошо Тупалката, тъй като се обличал с маркови дрехи и то оригинални, закупени от някой лъскав магазин, изключително модерни, за които давал половината от плячката си.

Връщане

Всички пари, които джебчийките изкарат в Европа, изпращат в България. Само че ако преди няколко месеца купуваха ударно лимузини и златни накити, то вече са се отказали от колите. „Полицаите по границата разглобяват автомобилите почти до чаркове. Това ги бави жестоко, създава им главоболия. Затова минаха само на ланци, гривни и обици“, обясниха ченгетата. Със златни пендари пък купуват нови снахи в клановете, които после правели джебчийки.