Бедствието в Австралия: Над 200 пожара изпепеляват гори и домове

Бедствието в Австралия: Над 200 пожара изпепеляват гори и домове

Продължава борбата с огненото бедствие в Австралия. Само за 48 часа са събрани над десет милиона щатски долара след призива на австралийски актьор за подпомагане на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Правителството също обеща 14 милиона долара за борба с огнената стихия. Над 200 пожара изпепеляват гори и домове в югоизточната част на страната, като взеха живота на десетки хора и стотици хиляди животни.

Противопожарната служба в Нов Южен Уелс издаде предпреждение, че неспирните горски пожари, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна, съобщи Bulgaria ON AIR.

Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Премиерът Скот Морисън е подложен на яростна критика заради неспособността на властите да се справят с бедствието, докато хилядипожарникари и доброволци рискуват живота си, за да спрат огъня.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6000 квадратни километра земя – площ, еквивалентна на територията на Белгия. До момента има 24 жертви, сред тях трима пожарникари, като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност, .

Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни. Повече от 1200 домове са разрушени. Десетки хиляди домове в Нов южен Уелс и Виктория в момента са без електричество. В борбата с огъня се включи и армията.

В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите са призовани да не напускат домовете си.

Австралийската авиокомпания „Кантас“ отмени полети до и от града за неделя. За днес прогнозата за югоизточната част на Австралия е за малко по-ниски температури и дъжд.