Белезници за банда за лихварство и рекет

Петима души бяха арестувани за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и рекет в столичния квартал „Христо Ботев“.

Някои от задържаните имат родствена връзка, а трима от тях имат и други престъпления. За тях има и информация, че са се занимавали и с

разпространение на наркотици,

заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Групата е действала от 2015 г., като нейни жертви стават хора от нисък социален статус, които не могат да вземат заем от банките, защото хората били безработни или липсвала кредитна история за тях. Обикновено става въпрос за малки суми, които лихварите дават назаем, а получателят трябва да ги плати с

огромни лихви, които се начисляват за ден

Когато длъжникът не успеел да върне борча, следвали насилствени действия от страна на лихварите, уточниха още разследващите. Длъжниците са ставали „бели роби“, на други им е взето всичко, което притежават.

„Няма как да бъде върната такава огромна сума изцяло, освен ако не вземат абсолютно всичко, което притежаваш на твое име, независимо дали говорим за движимо или недвижимо имущество“, заяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Гешев сподели притесненията си, че у хората остава чувството, че в някои райони държавата се е оттеглила частично. Той бе категоричен, че прокуратурата и МВР трябва и ще работят за намаляването на битовата престъпност.

Заместник главният прокурор допълни, че задълженията си трябва да спазват както тези с висок

социален и икономически статус

така и тези с нисък, и прокуратурата и МВР имат еднакво отношение спрямо всички нарушители.

„Ние сме в дълг на българските граждани и ще се борим. За богатите хора трябва да има повече задължения и плащания. Ще се постараем, ако някой си мисли, че има различно отношение, то ние с работата си да не правим разлика“, каза още той. Предстои да бъде решено на кои и на колко от петимата задържани ще бъде повдигнато обвинение и каква ще бъде взетата мярка за неотклонение.

„Времената за свободно функциониране на такива групи, такива общности, ако не са свършили, ще свършат. Държавата, прокуратурата и МВР са сериозно ангажирани и виждате какво правим в последната година“, категоричен бе Гешев и допълни, че им потенциал в кратки срокове да бъде прекратен подобен произвол. Той даде за пример акцията в Горна Оряховица за ало-измамите, след която опитите за такива схеми са намалели значително.

Зам.-главният прокурор допълни, че предстои и други структури като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да бъдат ангажирани, за да може да се

конфискуват „всички облаги, придобити от престъпната дейност“.

„Ще има задължителна проверка от страна на НАП на всички арестувани, включително и като физически лица за доходите им“, посочи Гешев и цитира последния случай от град Левски. „Задържаните не са работили един ден в живота си, ще бъдат сезирани и ДНСК за незаконно строителство, за да се проверят и палатите, които са построени и ще бъде отнемано всичко, за което се докаже, че е незаконно придобито“, заяви той.