Белезници за експерт от фонд „Земеделие“, изнудвал фермер за тлъсти хилядарки

Белезници за експерт от фонд „Земеделие“, изнудвал фермер за тлъсти хилядарки

В ареста осъмна главен експерт от Държавен фонд „Земеделие“, който искал рушвет от фермер от пловдивско, за да придвижва мерки за подпомагане. Земеделският производител кандидатствал по 9 мерки и 36-годишният държавен служител поискал по 5 бона за всяка една от тях.

Задържан е в София при получаване на белязани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства 5 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Акцията е била проведена под ръководството на Окръжна прокуратура в Пловдив и е била съвместна специализирана операция на ГДБОП – МВР и СБОП – Пловдив. 36-годишният главен експерт е бил закопчан на 2 септември на бензиностанция в София, където е получил белязаните банкноти.

Към момента Окръжна прокуратура-Пловдив му е повдигнала обвинение за търговия с влияние – тоест, че на два пъти е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество регистрирано в село Строево общо 10 000 лева. Обещанието на главния експерт било да въздейства върху колегите си от ДФ „Земеделие“, за да не създават те пречки пред фермера за отпускането на помощта.

Изнудването е започнало на 27 февруари т.г., а сигналът в полицията е бил подаден в края на този юли. Фермерът е посочил, че кандидатства по 9 схеми и мерки за подпомагане от фонда. Задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5 000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци, съобщиха от прокуратурата.

Извършени са множество процесуално-следствени действия – личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Понастоящем обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв. Активното разследване по делото продължава.