Бивш данъчен осъди прокуратурата за 25 000 лв., 5 г. живял в кошмар

25 хиляди лв. е осъдена да плати Прокуратурата на Република България на бивш данъчен служител от Велико Търново като обезщетение за претърпени душевни страдания от засягане на честта, достойнството и доброто му име в следствие на неоснователно обвинение.

Данъчният инспектор Иван Кинов е един от деветимата бирници, арестувани пред февруари 2016 г. за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване на фирми, за да не бъдат санкционирани за открити при ревизии нарушения. Тогава при акцията на ДАНС и Специализираната прокуратура бяха закопчани още шефът на отдел „Контрол“ в ТД на НАП Пламен Томов и бившият директор на приходната администрация в старата столица Стефан Михайлов, пише „24 часа“.

От решението на Окръжния съд в Търново става ясно, че мъжът е женен, с две деца и е работил като държавен служител в ТД на НАП Велико Търново над 15 години. На 25.02.2016 г. е задържан под стража за срок от 72 часа и е привлечен като обвиняем, че се сговорил с колеги за вършене на престъпления с цел имотна облага. От 1.03.2016 г. бил отстранен от служба, а през ноември подал молба за прекратяване на служебните му правоотношения.

Въпреки показните арести наказателното производство било окончателно прекратено през юли 2021 г. с постановление на Специализираната прокуратура. Бившият данъчен подал иск по Закона за отговорността на държавата след неоснователно повдигнатото му обвинение и задържането му в следствения арест.

Противоправните действия засегнали неговите чест, достойнство и добро име и му причинили неблагоприятни последици от най-различно психическо, семейно и социално естество. Преживял чувство на безнадеждност, загуба на основен източник на доходи за семейството. Чувствал се унизен, затворил се, загубил съня си. Приятелите и колегите му обърнали гръб. Бил измъчван от притеснения, страх, отчаяние и тревоги заради изхода на наказателното преследване и за стресовото състояние на съпругата и децата му в тази връзка. Не можел да си намери подходяща работа, загубил уважение като дългогодишен експерт. Всички тези неприятности и терзания оценил на 100 000 лв.

От прокуратурата възразили, че претендираният размер на обезщетение е изключително завишен. Сред мотивите – наказателното производство било с фактическа и правна сложност и продължителността му от 5 години не е извън разумния срок; ищецът не е търпял вреди от задържането му под стража, тъй-като е било само за 72 часа и не е мярка за неотклонение; не му е наложена забрана за напускане на страната; няма трайни следи върху физическото и психическото му здраве и др.

Съдът е решил, че справедливото обезщетение за претърпените от Иван Кинов неимуществени вреди е 25 хиляди лв. Прокуратурата ще трябва да заплати и 2650 лева адвокатско възнаграждение за осъществена защита в полза на ищеца.

Решението не е окончателно и може да се атакува пред Апелативния съд в старата столица.