Бизнесдама сви половин милион от БГ тузар, чужди красавици омайват наши богаташи

Бизнесдама сви половин милион от БГ тузар, чужди красавици омайват наши богаташи

Засукана бизнесдама от Лондон успя да измами наш тузар и да го завлече с близо половин милион лева, които трябвало да отидат уж за обща инвестиция. Парите били отмъкнати по компютърен път. Това разкриват от МВР пред „Телеграф“. Само за последния месец ужилените нашенци по метода на инвестиционната измама са трима. Сумите, с които олекнали другите двама мъже, са 50 000 евро и $100 000. В хода на разследването станало ясно, че дамите, които се представят за финансистки, са от Хонконг и Украйна.

„Жените намират жертвите в различни приложения като Фейсбук, Инстаграм, Тиндър. Проучват дали се занимават с онлайн инвестиции, криптовалута. Започва веднага комуникация, която се прехвърля във вайбър или уотсъп. Кибербандитките пращат снимки на красавици и така започва да тече нещо като връзка. Първо се правят на приятелки, след това започват и да омайват жертвата“, обясниха криминалисти. След като хакерките разберат, че българинът има пари или биткойни в сметките си и са спечелили доверието му, отправят оферта, че има примамлив проект и могат да инвестират по равно в него – по 50 000 евро например. Една от БГ жертвите споделил обаче, че има само 20 бона, а жената бързо казала, че ще додаде другите 80, за да стане сделката. Дала направена от хакери платформа и там станало разплащането. След транзакцията нашенецът никога повече не чул за красивата лондончанка. Същата схема приложили другите мадами. Смята се, че най-вървежни в криптоизмамите в момента са хакерките от Китай и Украйна.

Втората интернет схема, по която се мамят най-много хора с големи суми в момента, е свързана с любовта. Въпреки че е до болка позната като ало-измамите, тя продължава да действа с пълна сила и само преди около десет дни 68-годишна пенсионерка от Бургаско е изгоряла с 50 000 лв. Изпълнителите в 99% от случаите са нигерийци, засекли от МВР. Те се правят на американски генерали и полковници. Свързват се чрез социалните мрежи с наши пенсионерки и започват да им споделят личната си трагедия.

Разбира се, напълно фалшива. Тя звучи по следния начин – че съпругата на въпросния генерал е починала от рак, има дете сираче, но му трябват пари. Тъй като неговите са в банка, а той не може да ги изтегли, моли бабата да му прати. Дава и фалшива парола и профил в уж неговото онлайн банкиране. „Това е измислен сайт, в който може да посочи каквито иска суми по наличностите. Имаше случай на един, който дори беше написал, че има 1 милион долара. Възрастната жена му беше дала над 90 000 лв.“, разказаха разследващи. Последната жертва, въпреки предупрежденията, се поддала на схемата. Близо 1 месец си писала с мнимия генерал. Накрая му превела 50 бона, които взела от роднини, изтеглила и всичките си спестявания от банката. От МВР отчетоха, че на всеки 10 дни има по една такава измама. Жертвите трудно подават сигнали, защото ги е срам, че са се хванали.

Едни от най-големите онлайн удари у нас хакерите правели чрез кражбата на IBAN на дадена фирма. От силовото ведомство заявиха, че буквално всяка седмица по една родна компания гори с огромни суми от порядъка на 60-100 хиляди евро и нагоре. Това става, след като кибербандитите успеят да влязат в кореспонденцията на счетоводството на фирмата и променят номера на банковата сметка, където трябва да се извърши разплащането. Този вид измами също се прави от нигерийци, както и техни „колеги“ от Бенин, Кот д’Ивоар, Мали.

Българи завлякоха $250 хил. с айфон, който още не е на пазара

Българските хакери също са прочути с измамите си, но най-често на наша територия. Един от най-новите случаи, които се разследват, е, че са успели да завлекат клиенти с близо 250 000 долара, и то чрез предлагане на айфон, който още не е в наличност в цял свят. Те обаче развили теорията пред заблудени клиенти в нета, че са открили фирма от Малайзия, която имала 1000 бройки от телефона. За да ги доставят обаче, застрахователите искали четвърт милион долара. Така зажаднели за луксозната джаджа потребители събрали парите и измамниците се покрили. „Технологията на този вид измама е много по-сложна, парите се местят от сметка в сметка в Белгия, Китай“, обясниха разследващи.

Зарязани гаджета мъстят с голи снимки

Зарязани гаджета все по-често предпочитат да отмъщават през интернет. В половината случаи става въпрос за момчета и млади мъже, които публикуват порнографски снимки и клипове. „Опитват в началото да изнудват жертвата за пари. Ако не получат, започват да споделят в отворени платформи и профили, за да видят максимално широк кръг от познатите на момичето“, обясниха ченгета. По думите им родители на посрамени девойки също подавали жалби, за да бъде свалено дадено съдържание от интернет.