Бизнесмен от Йордания, разгневил пловдивчани, стана клиент на Темида

Бизнесмен от Йордания, разгневил пловдивчани, стана клиент на Темида

Бизнесменът Байрам Солак, който се води собственик на парка зад пловдивския хотел „Санкт Петербург“, вече е клиент на прокуратурата. Но не заради скандалния парцел, който иска да застрои, а заради нещо далеч по- тривиално – отказ да изпълни полицейско разпореждане, пише Трафик нюз.

Строителният предприемач отказал да спре за проверка и „отсвирил“ патрула на асеновградското районно управление. 42-годишният Солак бил засечен да се движи с автомобила си „Тойота Хайлукс“ с висока скорост по пътя Асеновград – Мулдава, около 2 часа през нощта на Бъдни вечер. В района имало полицейски патрул, който подал звуков и светлинен сигнал, но водачът ги игнорирал и продължил без да спре за проверка.

В последствие срещу него е образувано бързо производство по чл. 270 ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години лишаване от свобода и глоба. Йорданецът Байрям Сали Солак e собственик (поне по документи) на 18 дка зелена площ до хотел „Санкт Петербург“.

Неофициално в строителния бранш се коментира, че той е дясната ръка на предприемача Таха Рахман. Миналата година десетки жители от Кършияка излязоха на протест , за да спрат застрояването на въпросния терен.

Проблемът стигна дори до министър- председателя Борисов, който лично се срещна с протестиращите и ги увери, че зелената площ няма да бъде застроена. След това от общината съобщиха , че Солак иска 15 милиона лева за терена, но адвокатът му Иван Демерджиев опроверга информацията и заяви, че клиентът му чака предложение за замяна с друг равностоен терен. Спорът все още е висящ.