Бизнесмен, прегазил дете, съди затвора за лоши условия

Панагюрският бизнесмен Цветан Пъков, който на 14 април 2015 г. блъсна с джипа си и уби на улица в средногорския град 6-годишния Петьо Гевечанов и бе осъден за трагичната гибел на детето, е поискал 30 000 лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките.

Той е завел дело пред Административния съд в Пазарджик и го е спечелил, макар и частично. Предприемачът от Панагюрище има претенции сумата да му бъде изплатена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за страдания в следствения арест от 15 април до 10 юни 2015 година, а после – и в Пазарджишкия затвор от 10 юни 2015 до 11 януари 2016 година.

Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в обида, огорчение, битови неудобства, чувство на малоценност, принуда да търпи неща противни на волята му, причинени от действията на администрацията на ареста в Областната дирекция на МВР, Пазарджик и на Затвора Пазарджик, имащи за резултат поставянето на задържания в неблагоприятни условия.

Според подадената искова молба до магистратите бизнесменът твърди, че в ареста е бил в помещение с площ от 5 кв.м. под земята без естествена светлина и чист въздух. В затвора го държали в различни килии, също пренаселени, където се падали по 3 кв.м на човек.

Били мръсни, със стар и скъсан балатум, имало гризачи и хлебарки. Осъденият за смъртоносно прегазеното дете се оплаква и от храната, както и от липсата на тоалетна и топла вода. В резултат на изтърпените несгоди арестуваният вдигнал кръвно и получавал припадъци, като лекарства му носели близките му, защото в затвора нямало. За да докаже оплакванията си, Пъков разчита на свидетел, също лишен от свобода, който потвърдил казаното от него.

От управата на затвора в Пазарджик обясниха, че панагюрецът е бил в помещение от 8 кв.м., а после в килии с тоалетна и мивка. Помещенията били дезинфекцирани срещу гризачи и насекоми. Магистратите приемат, че лишеният от свобода е бил поставен в неблагоприятни условия само 5 месеца и отсъждат справедливо обезщетение от 550 лв.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share