Бизнесът започна! Министър Ангелов: Поръчваме 2 млн. ваксини срещу COVID -19

Бизнесът започна! Министър Ангелов: Поръчваме 2 млн. ваксини срещу COVID -19

Очакваме средата на август да има готовност и налична на ваксина срещу коронавируса, обясни пред БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че с решение на Министерски съвет е предвидено страната ни да се включи в поръчката на 2 млн. ваксини за българските граждани.

Те ще бъдат да хората с най-уязвими групи – над 65 г., с хронични заболявания, всички служители на първа линия, уточни проф. Ангелов.

От първи август ще се увеличат субсидиите на лечебните заведения като се подпише анекс за увеличаване средно с 10% на клиничните пътеки. Това ще увеличи приходите основно в университетски и областни болници, обясни здравният министър.„Най-високо ще е увеличението на пътеките, които са трайно недофинансирани, по-ниско ще е на пътеките, които са високо финансирани”, уточни той.

Общинските болници няма да усетят толкова много това увеличение, тъй като те работят по нискофинансирани пътеки се отпуска допълнителен финансов ресурс. До края на годината ще бъдат раздадени 19 млн. лв. за тях. „Целта е да бъдат достигнати минималните нива в браншовия колективен трудов договор в сектор здравеопазване.”, каза здравният министър.

Средства ще бъдат от допълнителните над 250 млн. лв. , които ще бъдат отпуснати за заплати и нова техника.

Допълнително ще се увеличат средствата по наредба 3. Те ще бъдат насочени в няколко направления. Първото е за увеличаване и поддържане на капацитет на всички структури, които се поддържат за лечението на инфекциозни заболявания, в това число и на коронавирус. В тази насока за близо 10 млн. лв. Около 2 млн. пък ще бъдат за поддържане на капацитета и увеличаване на приходите в отделенията на държавните болници. Ще бъдат увеличени и средствата на държавните психиатрични болници и центровете за психично здраве, за да могат да бъдат увеличени заплатите в тези структури.

Ръст във възнаграждението ще има и на щатните бройки в здравното министерство, работещите в Здравноосигурителните каси, НЗОК. „Става въпрос за средни брутни работни заплати около 1000-1100 лв. Най-ниски са заплатите на служители в РЗИ и те ще бъдат увеличени с 30%. На местата, където средните брутни заплати са малко по-високи от 900 -1110 лв., ще бъдат увеличени с 20%. Целта, която преследваме в постигането на уеднаквяване на средната брутна заплата на всички над 6000 служители, които са на първа линия”, обясни здравният министър.

До края на годината има и 107 млн. лв, които ще бъдат за над 10 000 служители на първа линия.

Вчера в МС с министъра на туризма е внесено и допълнително постановление за ваучери в размер на 210 лв. за всички работещи на първа линия, които могат да ги използват в рамките на 7 нощувки в сферата на туризма.

Средствата ще бъдат и за осигуряването на апаратура и подсилването на лечебните заведения при повишаване на заболелите от коронавирус. Получени са и ще започна раздаването на 317 апарата за дихателна реанимацията. Те са университетски и областни болници. Още 133 ще бъдат закупени за общинските болници.

Здравният министър посочи, че ще посети психиатричната болница в Нови Искър. „Знаем какви са проблемите на хората, знаем, че битовите условия са лоши. В тази насока трябва да направим добре структуриран регистър на психиатричните заболявания, какви са потребностите на държавата от психиатрични легла, да намери възможност за финансирането и подобряването на битовите условия и работещите в сектора.”, каза проф. Ангелов.

Той обясни, че се работи по проблема с електронното здравеопазване и следващите дни предстои електронно обслужване на представят какво се прави и ще бъде направено до края на 2020. „Имаме очаквания да се направят електронна рецепта и електронното направление”, обясни министърът. Според него трябва да бъде направен и линеен график с ясни срокове.

Здравният министър посочи, че първият приоритет, по който работят, е да се премине през коронавирус кризата с най-малко щети. Той обясни, че ще бъде представен доклад в МС с какво с какви предпазни мерки сме запасени и за колко време ще стигнат, как ще се действа при различния брой нови случаи за ден, с какви апарати разполагаме.