Би Би Си: Слуховете за смъртта на Ружа Игнатова са брилянтна маневра

През септември 2019 г. BBC съобщи за изключителната история на Ружа Игнатова, българка, издирвана от ФБР, след като измами инвеститори за 4,5 милиарда долара чрез своята фалшива криптовалута, преди да изчезне от полезрението на своите инвеститори.

BBC Eye Investigations и Panorama разгледаха близките ѝ връзки със заподозрян бос на българската организирана престъпност и обвиненията, че е била брутално убита. Радвала ли се е Игнатова на откраднатите милиарди или е била убита от хората, на които ѝ е платено да я защитават?

Възпитаничката на Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, преследвайки успешна кариера във финансите, преди да пусне криптовалутата OneCoin през 2014 г.

За да стане криптокралица тя убеди милиони хора по света да инвестират в OneCoin, обещавайки да засенчи огромната възвръщаемост, наблюдавана от първите инвеститори в биткойн.

Но в действителност г-жа Игнатова – известна на мнозина като д-р Ружа – е създала умело прикрита инвестиционна измама, без цифровия запис, който е в основата на легитимни криптовалути като биткойн.

Докато следователи от Германия и САЩ се приближаваха до нея, през октомври 2017 г. тя взе рано сутринта полет от София до Атина, за да не бъде видяна никога повече.

През изминалата година BBC World Service Eye Investigations и Panorama се опитваха да разберат повече за това какво се е случило с нея и дали изобщо е жива.

Ключово за това беше да се установи кой е нейният вътрешен кръг.

Ричард Райнхард, който започна разследването на OneCoin за Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР, разказа за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично. Това е човекът, на когото е възложена ролята да пази Игнатова – Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки.

„Казаха ни, че се твърди, че за физическата ѝ сигурност е отговарял известен наркоман“, каза Райнхард в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г.

„Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема“.

Това съвпадна с информацията, която вече имахме – адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на Ружа Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха.

„Имаме доказателства, че един много значим, ако не и най-плодотворният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin – служил е като лична нейна охрана“, каза помощник-адвокат.

Това беше същият „началник на охраната“, за който друг представител на правителството на САЩ каза, че е „замесен в изчезването“ на г-жа Игнатова в съда ден по-рано.

Според г-н Райнхард г-жа Игнатова е била много по-сложен престъпник, отколкото повечето хора си представят.

„Това е като престъпник с бели якички, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди.“

Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол, които показват, че преди г-жа Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

В документите полицията подозира Таки, че използва финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.

В родната си България Таки има почти митичен статут – Ел Чапо или Пабло Ескобар. Той е широко заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист на наркотици. Той и сътрудниците му са били разследвани там за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно преследван за каквото и да било.

„Когато говорим за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е изключително силен“, казва бившият български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Таки е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители – и вярва, че това е така.

„Таки е призракът. Никога няма да го видиш. Само за него се чува. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята.”

„Единственият човек, който може да защити Игнатова от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции“, беше Таки.

BBC писа до българското правителство за обвиненията за корумпирани служители. То не реагира. Столичната прокуратура казва, че „не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления“.

Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където Ружа Игнатова е купила луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Български източник, близък до криптокралицата, твърди, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита. Изглежда има и други финансови връзки между г-жа Игнатова и Таки.

В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на г-жа Игнатова със съпругата на Таки.

Документите на тайната полиция бяха предадени от Франк Шнайдер, бивш шпионин и съветник на г-жа Игнатова, който след това също изчезна.

Той ни каза, че старият му шеф работи с „мошеници“ и „гангстери“.

Само няколко месеца след като говори, Франк Шнайдер също изчезна

Когато интервюирахме г-н Шнайдер в дома му във Франция, той беше под домашен арест, очаквайки екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Той обаче не беше готов да разкрие имена.

„Няма да ви казвам кой, защото имам семейство… Това е истинска сериозна организирана престъпност.“

През 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от изданието за разследващи новини bird.bg беше връчен полицейски протокол, за който се твърди, че е намерен в дома на убит български полицай.

В документа полицейски информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че г-жа Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Димитър Стоянов смята, че тази сметка е „много, много възможна“.

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, която той я е убил, е вярна.

BBC обаче не успя да провери от независими източници това твърдение.

Мотивите са, че издирваната г-жа Игнатова се е превърнала в неприятно задължение на Таки, който явно е искал да премахне връзките си с измамата с OneCoin.

Сред съдружниците е Красимир Каменов, известен като Къро, издирван от Интерпол за убийство.

Димитър Стоянов казва, че Къро му казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред г-жа Игнатова и когато Къро предизвикал Таки дали трябва да прави това, Таки отговорил: „Не се притеснявайте, тя е като мъртва. ”

Къро също твърди, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за обвинението, че Таки е поръчал убийството на криптокралицата. Източници, близки до Kuro, потвърдиха пред BBC, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Куро беше убит в дома си в Кейптаун, заедно със съпругата си и още двама, които работеха за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Христанов смята, че убийството на Къро е свързано с Таки.

„Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки“.

„Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление. Внимавайте с кого си имате работа“, каза той.

Откакто публикува твърденията за убийството на Игнатова, журналистът Димитър Стоянов казва, че той и колегите му са били изправени пред смъртни заплахи, принуждавайки го временно да напусне България.

Стоянов не твърди, че знае мотив за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, а и очевидци са му казали, че след изчезването ѝ редица български имоти сега се използват от хора, свързани с Таки.

Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Игнатова. Тялото ѝ така и не е намерено и следователите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го преследват.

Но бившият следовател на IRS Ричард Райнхард смята, че Ружа Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, свързващи смъртта ѝ с Таки, той казва, че това съответства на начина, по който действат наркокартелите.

„Няма чест сред крадците… знаейки колко жестоки са картелите, ако Таки смяташе, че тя е заплаха за него… вероятно щеше да я ликвидра, вместо да остави да бъде хваната.“

Би Би Си писа до адвокатите на Таки за обвиненията в това разследване – те не отговориха.

През 2022 г. г-жа Игнатова беше поставена в списъка на десетте най-издирвани на ФБР – където е и днес, но може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата.

Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да остане в бягство.

„В един момент става така, сякаш Елвис Пресли може да е все още жив… Това наистина не е много вероятно“, казва Христанов.

Според г-н Райнхард, ФБР „не държат хората в списъка с Топ 10 само за забавление“. Но те биха отстранили някого само ако има „категорично доказателство“, че е мъртъв. А при стечение на обстоятелствата, с Ружа Игнатова може и никога да няма.

А това означава, поне засега, че изчезналата криптокралица остава преследвана жена.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share