Близо 3 тона кокаин, скрити в банани, хванати в Калабрия

Близо 3 тона кокаин, скрити в банани, хванати в Калабрия

Полицията в южната италианска провинция Калабрия конфискува 2700 килограма чист кокаин, скрит в два хладилни контейнера с банани, пристигнали от Еквадор, предаде Ройтерс.

Наркотиците, открити на пристанище Джоя Тауро, са на стойност повече от 800 милиона евро, се казва в изявление на италианската полиция.

Пратката е с произход от Гуаякил в Еквадор и крайната й дестинация била Армения, където щяла да пристигне през черноморското пристанище Батуми в Грузия. Наркотиците в 12-метровите контейнери били открити благодарение на специални скенери и с помощта на обучено куче.

Полицията каза, че през последните два дни е открила още 600 килограма кокаин в контейнери с плодове от Еквадор в пристанището Джоя Тауро. Тези пратки са били предназначени за други части на Италия, Хърватия, Гърция и Грузия.

Калабрия е родното място на групировката „Ндрангета“, която измести сицилианската „Коза ностра“ от позицията й на най-влиятелната мафиотска организация в Италия и играе централна роля в търговията с наркотици, посочва Ройтерс.