Бобоков: Арестът ми е шок! Какъв боклук? Аз съм бизнесмен, а не бандит!

Апелативния спецсъд остави в ареста бившият зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и единият от братята Бобокови – Атанас. Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” освен за Живков и Бобоков е и за Габриел Савов, както и за Николай Миховски.

Апелативните магистрати отмениха определението на спецсъда в частта, с която той взе най-тежката мярка за Айгюн Еминов и вместо това взе спрямо него мярка “домашен арест”. По-рано Красимир Живков съобщи пред журналисти в съда, че не познава „хората от така наречената „организирана престъпна група“.

Живков уточни, че обвиняемият Васил Богданов, чиито разпит пред прокурор бе оповестен от прокуратурата в понеделник, е виждал един път „на международна срещи в министерството. Другите лица. Миховски – не го познавам, лицето Айгюн Еминов- за първи път го виждам тук в ареста, не го познавам, нямам нищо общо. Бизнесменът Пламен Бобоков – да с него бях преди 4-5 години в правителствена делегация, ръководена от г-жа Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Там бяхме на заседание на междуведомствена икономическа комисия между България и Узбекистан. Там съм го виждал, не съм разговарял, нямам му телефонния номер. Единствено съм комуникирал с директора на РИОСВ-Плевен”, заяви той.

Живков допълни, че носи заповедта си за назначаване в министерството, която е с дата 12 ноември 2014 г. „Тук обвинението е за организирана група от началото на 2014 г. Аз недоумявам, не разбирам, или е грешка или е поръчка. Обвиняват ме в група с хора, които не ги познавам, шест човека, допълни Живков“.

„Какъв боклук, бе, хора?! Аз съм индустриалец, не съм бандит. Арестът ми е като шок. Винаги съм мислел, че арестуват само бандитите, а аз съм бизнесмен“. Това обяви Атанас Бобоков в изказване пред Апелативния специализиран съд днес следобед.

„Чета в медиите, че съм бил олигарх. Не знам знаят ли въобще какво значи олигарх. Извадиха написаното на гърба на една снимка, а това са мои записки, направени по книгата от 2003 г. „Богатите българи“. Голяма новина, Боже, Боже…“, възкликна още той.

Атанас Бобоков и още четирима са в Апелативния спецсъд, където се решава дали да излязат на свобода. Пред магистратите бизнесменът обясни, че осигурява работа на над 1500 души, като средната заплата е 1700 лв. Освен това арестът се е отразил лошо на компанията, акциите се сривали. Бизнесменът подчерта, че акционерите били сериозни хора, а не „чичо от село“ – банка, пенсионни фондове. Арестът попречил и на купуването на завод в Тунис и на откриването на предприятие във Враца.

„Моята цел не е рециклирането, а пазарите. Затова съм дал пълна свобода на бившия изпълнителен директор Васил Богданов да търси машини“, каза Бобоков. Прокуратурата публикува вчера показания на Богаднаов, който твърди, че са съхранявани тонове отпадъци незаконно.