Бойко Борисов: Дистанция и дезинфекция! На 30 юни пускаме всичко

Повече няма да затваряме! Така премиерът Бойко Борисов коментира тревогите по повод пика на заразени от коронавирус през последните дни! Той се обърна към колегите си на заседанието на МС, което трябва да решава само една точка, свързана с банките.

„Казах го и във Варна! Няма да затваряме. Вирусът вече няма тази мощ, болниците ни са готови!“, започна премиерът и се ядоса на разнасящите заразата, които не взимат мерки, „Уж интелигентни хора, една седмица се мъчиш се, имаш симптоми, но не отиваш в болница“.

„У нас са най-либералните мерки! На практика всичко е отворено .От 15 юни още, от 30 юни да пускаме всичко“, призова той.

„Срещу глупостта не може да направим нищо. Подлагаш под риск огромни групи. Затова веднага локализираме. В шуменското село просто нямаше дисциплина“, обясни Бойко.

И се ядоса на разнобоя между медиците, които дори публично поискаха диспут с Щаба.

„Дистанция и дезинфекция. По цял свят лекарите имат едно и също мнение, едни и същи мерки. Всеки иска да се прави интересен“, обясни Борисов, „Ключови държави взеха по-тежки мерки.

До вчера искаха да се лекуват в чужбина. Давахме стотици милиони на Германия и Австрия. И техните доктори ли не разбират! Техните мерки са по-сложни. Не разбират ли техните лекари! Нашите явно знаят повече. Ами да не се лекуваме вече в чужбина. Говоря в кавички, да не се спекулира“.

И обори теорията за масово тестуване. „Какво ще донесе освен финансови разходи? Като няма лекарства! Тезата на тези с тестуванията върви, ако има лекарства и всичко е затворено. Иначе? 5 процента имат антитела, другите не.

Ама ние не искаме да стоим затворени. Свирепостта на вируса не е като в зимните месеци. Движими се по ръба, но живеем. Вирусът няма да изчезне“, каза той.

И съобщи, че ЕС иска да капарираме с милиарди предварително ваксини, за да сме готови, когато дойде ваксина.