Бойко Рашков проверява отравянето на Емилиян Гебрев

Бойко Рашков проверява отравянето на Емилиян Гебрев

Бойко Рашков проверява предполагаемото отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев с „Новичок”.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи е разпоредил да се вземат съответните мерки във връзка със сигнала на Бойко Ноев до него, че представители на българската прокуратурата и изпълнителна власт на най-високо ниво са възпрепятствали разследването за отравянето на трима български граждани, сред които и собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев, на територията на страната през април 2015 г.

Това съобщиха специално за БГНЕС от Министерството на вътрешните работи.

В писмото си Бойко Ноев призовава вътрешния министър да предприеме необходимите действия за установяване на причините, довели до забавянето на разследването и съответно да го активизира.

Основание за неговото искане са и последните на британските власти, които са потвърдили съучастието на руския гражданин Сергеев (известен още под името Сергей Федотов) в опита за покушението с използването на „Новичок“ на територията на Великобритания през. м. март 2018 г.

„Същото лице, заедно с други, е установено в разследването на опита за убийство на трима български граждани на територията на България в края на м. април 2015 г. с отрова от същата химическа група. Срещу тях българската прокуратура е повдигнала съответните обвинения.

Заключенията на британските разследващи придават нови измерения на разследването, както в национален, така и в международен план. За пръв път официално се потвърждава пряката връзка между двете престъпления“, пише Бойко Ноев.