Бой до кръв във варненско училище, валят жалбите от родители

Родители от Варна подготвят жалба срещу насилието между учениците в една от местните гимназии, при което има пострадали деца, съобщава „Монитор“. Преди това те разпространиха в социалната мрежа фрапиращи снимки на деца от 7-мо СУ „Найден Геров“ във Варна, едното от които е със спукана глава, а другото – с насинени очи. Фотосите бяха придружени с апел към ръководството на гимназията да се вземат мерки за прекратяване случаите на насилие между учениците.

В пост на майката на едно от пострадалите деца се казва: „На вниманието на ръководството на 7 СУ Найден Геров!!! 7 „в“ клас!!! Поредният инцидент! До кога ще прикривате и защитавате насилниците? С вашето бездействие вие ставате съучастници.

А това е към родителите!!!! Живеем в мирни времена, а знаете ли как аз изпращам децата всеки ден? – С молитва!!! Защото, вие скъпи родители, сте забравили задълженията си! Един ден, вие родители, ще страдате. Не само децата ви! Това е вашето бъдеще. Опомнете се, замислете се!“.

Друг родител, публикувал снимка на дъщеря си с насинено око, е написала кратко: „Агресия, институции, протекция… и така докога?“.

Майката споделя, че в училището й казали, че всичко е било на „шега“ и е нямало умисъл в действията на децата. Под публикацията във фейсбук, която вече е споделена 100-на пъти, възмутени родители на деца в гимназията споделят, че агресията не е само в 7 клас, но има случаи и в 6-ти.

Според шефката на Регионалното управление на образованието във Варна, Венцеслава Генова „за инцидента с детето със спуканата глава е подаден доклад от ръководството на 7-мо СУ „Найден Геров“. В него се твърди, че по време на игра между двама седмокласника, те са си сблъскали главите, вследствие на което едното дете е получило травма, която се изразява в пукната глава.

От РУО допълниха, че нямат информация за други случаи и призоваха родителите на децата да подадат писмена жалба, за да могат специалистите да направят пълна проверка за тези случаи. Преди седмица имаше друг случай на насилие, при който 17-годишно момиче от Хуманитарната гимназия във Варна попадна в болница, след саморазправа със съученичка.