Боливудски лукс в сватбения дом, през който братята Ябанджъ перат пари

Боливудски лукс в сватбения дом, през който братята Ябанджъ перат пари

Пълен камион с фалшиви маратонки са били иззети снощи от добре маскирания склад на булевард „6 септември”. Припомняме,че депо, натъпкано с ментета на две от най- продаваните спортни марки – „Адидас“ и „Найк“ бе разбито от пловдивската полиция.

Подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла е била вход към тайника. Тя се е отваряла със специален чип. От тук фалшификатите са поемали към различни градове в страната, използвайки услугите на спедиторска фирма. В основата на схемата са двамата братя от Пловдив Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Ремзи и още 9 души са в ареста след специализирана операция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура вчера. Исмаил е обявен за национално издирване и според прокуратурата не е в страната.

Работещи в съседните обекти до магазина на Ябанджъ, разказаха пред наш репортер, че цял камион със фалшификати са били иззети през вчерашния ден.

„Никога не сме виждали кога идва стоката, най-вероятно се случва през нощта. Не сме виждали и бусове на куриерски фирми, рядко пък идваха клиенти. Двамата братя не идваха тук. Магазинът се отваряше от младо момче от ромски произход. То отключва и продава”, заявиха работниците в района.

Престъпниците са работили по следната схема. Имало е лице, което е отговоряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращат пратката по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а от там средствата се теглели от физически лица. Групата има 4 сайта , през които продава маратонките.

Братята Ябанджъ са изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. Наш репортер на място установи, че в жилищата няма никой, както и в тези, обитавани от двамата братя. TrafficNews съобщи още, че в ареста са и роднини на братята, които са били част от схемата – Неджати и Сабре Ябанджъ, които са техни баща и майка.

Съседи в района признаха, че семействата разполагат със завидни финансови средства и се славят като хора със сериозни връзки. Мнозина отказаха коментар от страх, а други признаха, че от години братята се занимават с внос на маратонки менте. Още преди 4 години част от тази фамилия са се занимавали със същата дейност. Тогава участниците са осъдени за търговия с фалшифицирани марки, но явно присъдата не се е отразила на дейността.

В махалата се говори още, че Исмаил Ябанджъ, който е обявен за издирване, най-вероятно се намира в Турция.

„Той държи връзките с търговците. Урежда стоката, купува я и я праща към България. Работят със спедиторска фирма в квартала”, каза наш източник от Столипиново.

Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Залата за чудо и приказ може да поеме над 1000 души гости. В момента се изграждат още две зали, едната от които по-малка. Те са долепени до вече изградената на въпросната улица.

„Организаторите са имали много висок стандарт за хора без официални доходи“ , заяви днес окръжният прокурор Румен Попов. Визията на залата може да остави без дъх и най-големите критици. Злато, сатен, керамика – видимо налети много пари. Портите към сватбения дом бяха затворени и заключени с катинари.