Бони и Клайд обраха музея в Ахтопол, свиха ценни антични монети

Бони и Клайд обраха музея в Ахтопол, свиха ценни антични монети

33-годишен мъж и жена на 31 г. от Бургас бяха арестувани от ченгетата, след като обраха посред бял ден музея в Ахтопол. Двамата обирджии дествали като на кино в стил „Бони и Клайд“ и успели да се измъкнат с добра плячка. Униформените обаче ги спипали бързо.

Оказало се, че двамата са стари познайници на полицията, с предишни криминални регистрации. Последният удар на двойката е с дата 10-ти юни. Същият ден по обяд те се промъкнали в базата на Националната художествена академия в Ахтопол, по известна като „Гръцкото училище“ и тихомълком задигнали осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, които били експонирани във витрини. Двамата бургазлии проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало никакви служители. После спокойно повдигнали витринните стъкла и прибрали каквото сварят. Според експертите от музея, откраднати са ценни монети и глинени предмети.

Обирджиите имали предварително изготвен план и смятали да ги пласират на черния пазар, а с парите да си куппят наркотици, разкриха криминалистите.

„Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити – гривна, обеци и копчета. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия – II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики“, разкриха от полицията.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия. Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа, а работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.