Борисов категоричен: Нямам нито къща, нито бизнес в Барселона

Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира публикацията в испанския El Periodico, в която името му е замесено в разследване на пране на пари.

Според изданието каталунските власти разследват преводи на огромни суми, които са със съмнителен произход. Милионите се приписват на „руска връзка“ през България с краен получател фирми, свързани с българката Борислава Йовчева, екс модел, която живее в Барселона в голяма къща във вилната зона Esplugues de Llobregat. Притежава, според El Periodico, и луксозен магазин.

Бизнесменът Александър Чаушев обяви пред „24 часа”, че къщата в Барселона, за която каталунското издание „Ел Периодико” писа, че е купена от Бойко Борисов за манекенката Борислава Йовчева, е негова собственост от дълги години. В момента къщата е празна и никой не живее в нея.

Чаушев разказва, че e закупил имота в Барселона преди няколко години за 3 милиона евро с цел инвестиция. Оттогава отдавал под наем къщата чрез брокерска фирма. „В Испания има гигантски бизнес за преотдаване на имоти под наем. Това е тъй наречената „хестура” – вид услуга, при която фирма отдава под наем, хора чистят, поддържат имота и оставащите пари изплащат на собствениците”, обяснява Чаушев. Борислава Йовчева е живяла в къщата в Барселона като наемателка за няколко месеца, но Чаушев не я познава лично.

„Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона по това време”, категоричен е Александър Чаушев. Той разказва, че за последно се виждал с Бойко Борисов преди той да стане министър-председател. „Познаваме се служебно. Навремето той беше собственик на голяма охранителна фирма. Имали сме служебни взаимоотношения”, обяснява бизнесменът за отношенията си с премиера.

Чаушев определи като политическа игра публикацията в „Ел Периодико”. „Нелепо е всичко. Някакъв селски мотив виждам тук. Това е някаква политическа игра от слаби играчи. Нещата са смешни, долнопробна история…”

Той разказва, че не е бил търсен от властите в Испания около разследването. „Още преди да купя имота в Барселона, сам поисках да ми се направи проверка за произхода на средствата. Не са ме търсили около разследването, проверих 10 пъти, включително и днес. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес в общината. Никой не ме е потърсил”, завършва Александър Чаушев.

Още преди години, когато за първи път се завъртя мълвата за къщата в Барселона, Александър Чаушев обяви в интервю пред Сашо Диков, че къщата е негова собственост.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share