Бос на италианската мафия пропя след четвърт век в затвора

След 26 години в затвора влиятелният шеф на неаполитанската мафия Камора Франческо Скиавоне, известен с прякора Сандокан, започва да сътрудничи на съдебната власт.

Скиавоне (70 г.), който беше осъден на доживотен затвор, започна да дава показания заради здравословни проблеми, съобщават медиите. Според експерти това би могло да изясни някои връзки между организираната престъпност, политиката и бизнесмените.

Скиавоне бе бос на клана Казалези, който действаше главно в северната част на региона Кампания. Той бе заловен от полицията през 1998 г. за престъпни дейности, включително участие в няколко убийства, има и няколко доживотни присъди. Той прекарва практически целия си престой в затвора при по-строгия режим по Закон 41 bis, където затворникът остава в изолационна килия и има много ограничен контакт с околната среда, пише BG Voice.

Според италианските медии Скиавоне е започнал да сътрудничи на съдебната система преди няколко седмици. Това се случи малко след като беше преместен в специализиран център за болни затворници в Акуила, което подкрепя теорията, че той е решил да сътрудничи заради здравословни проблеми.

Осъдените лидери на мафията обикновено получават различни отстъпки, ако решат да сътрудничат на съдебната система. Ако не го направят, обикновено се държат много дълго време при строг затворнически режим, а някои от тях дори умират в затвора.

През 2018 и 2021 г. най-големите синове на Скиавоне, Никола и Валтер, които също бяха в затвора, започнаха да дават показания. Според експерти Скиавоне може да свидетелства за връзките между организираната престъпност, политици и бизнесмени. Например неговият клан е участвал в незаконно изхвърляне на големи количества опасни отпадъци около Казерта, което е довело до повишена заболеваемост от рак в района.

„Ще разкрие ли значителна информация като част от сътрудничеството или ще действа като сина си, съпругата (и други бивши шефове), които са разкрили много малко досега?“, коментира журналистът и автор Роберто Савиано, който е написал поредица от книги за организираната престъпност около Неапол . Италианските журналисти все още не разполагат с подробна информация за показанията, тъй като те са били тайни.