Братът на Рачков остава в ареста за 2 престъпления

Бургаският окръжен съд потвърди определението на районните магистрати в Средец и остави в ареста Петър Рачков, брат на популярния актьор Димитър Рачков. Решението е окончателно, уточниха от пресцентъра на съда.

Петър Рачков е привлечен като обвиняем за две престъпления. На 21 март, в землището на средецкото село Дебелт при полицейска проверка опитал да изхвърли няколко топчета с неизвестно вещество. По-късно е установено, че топчетата съдържат 0.570 грама смес от хранителна добавка и метамфетамин на стойност 14.25 лв.

Магистрати уточняват, че това деяние е наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 6 г. и с глоба от 2000 лв. до 10 000 лв.

Петър Рачков е обвиняем и за това, че на същата дата, в условията на продължавано престъпление, противозаконно пречил на органите на МВР да изпълнят задълженията си. При опит да избяга от екип на жандармерията, той блъснал автомобила им. За това престъпление Рачков може да получи до 3 г. затвор или глоба от 500 лв. до 2000 лв.

От събраните до момента доказателства, въззивният съд направи извод за изграждането на разумно предположение за евентуална ангажираност на обвиняемия в осъществяването на престъпните деяния, предмет на разследването, коментират от Бургаския окръжен съд.

Съдийският състав не споделя приетото от първата инстанция, че в случая е на лице реална опасност обвиняемият да се укрие. Наличието на съществуваща до момента трайна фактическа обвързаност на Петър Рачков с населеното място, в което живее заедно с жена си, както и необходимостта от полагане на грижи за малолетните му деца, се явяват обстоятелства, които не позволяват заключение за съществуваща реална опасност от укриване. Но окръжният съд се солидаризира с изводите на районните магистрати в Средец за наличието на реална опасност от извършване на престъпление от страна на Петър Рачков, ако е на свобода.

Данните от приложената справка за съдимост на обвиняемия показват, че деянията, предмет на разследване по настоящото досъдебно производство, се явяват извършени в изпитателния срок на осъждането на Петър Рачков отново за наркоразпространение.