Брендо потрива ръце за фалита на „Александровска“? Готви се да продава терените

Най-старото лечебно заведение у нас – „Александровска“ болница се води към фалит умишлено с цел разпарчетосване на апетитните му терени и последващата им продажба, при това на определени лица. Шокиращата истина идва след дългогодишно разследване на Lupa.bg, целящо да разкрие причината за свръхзадлъжнялостта на лечебницата и липсата на намерения за оздравяването й.

Схемата датира от най-късно от 2020 г. със смяната на ръководството й, а в медицинските среди още от тогава се говори, че в дъното стоят бизнес интереси, сочещи към конкретни фигури, включително от ъндърграунда.

За пръв път обаче публично да потвърди това, което медията ни знае, се появи не кой да е, а бившият директор на „Александровска“ и бивш здравен министър, а днес – депутат от ГЕРБ, проф. Костадин Ангелов. В емоционално съобщение в профила си във фейсбук за огромния брой напуснали лекари, медицински сестри, санитари, за който Lupa.bg вече ви информира само за последната една година, проф. Ангелов разкри:

„Пo план трябваше да бъде фалирана. Заради апетитния терен в идеалния център на София“.

Кой иска да фалира болницата и да купи терените й?

Александровска болница се разполага на терен от официални 257 декара с 22 сгради. При средна цена на кв. метър в идеалния център на София, какъвто е и районът на Медицинска академия, от 1400 евро, това прави около 360 милиона евро или близо 720 милиона лева. Без да се сметне стойността на сградите, част от които биха могли да бъдат запазени като архитектурни паметници, каквито предложения вече се отправят. Има обаче информация, че всъщност общата площ възлиза на над 580 дка. Това означава потенциална сделка, дори да не се случи накуп, за над 1 милиард лева при днешните котировки на земите в регулация.

Според източниците на Lupa.bg конкретното лице, изявило, при това не отсега, намерения за придобиването на част от терените на „Александровска“ е Кокаиновият крал Брендо.

Евелин Банев стана, макар чрез подставени лица, собственик и на емблематичния хотел „Рила“ край жълтите павета. Сделката бе извършена през 2018 г. с кредит за близо 10 милиона лева, отпуснат от БАКБ, като е между „Рила център“ ЕООД, към днешна дата – заличена, чийто собственик на капитала е „Пропърти груп България“, и олигарха-беглец в Дубай Васил Божков.

Връзката с „Александровска“?

Проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в „Александровска“.

„Рила център ЕООД“ и „Пропърти груп“ бе основана от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай и двамата ръководят фирмите почти до началото на финализирането на сделката за „Рила“ през 2017 г. Материално отговорното лице за компаниите у нас е Деян Лазаров, сочен за дясната ръка на Брендо.

Д-р Оскар пък е председател на организацията на евреите у нас „Шалом“. По времето, когато цели 48,8 от сградата все още са собственост на еврейската общност у нас, офталмологът заявява отказ от претенции на общността към въпросната собственост и права.

Още тогава се говори, че за посредничеството пряко отношение имал близкият приятел на медика – Цветан Цветанов, който бе зам.-председател на ГЕРБ дълги години.

И досега се твърди, че евреите у нас никак не са били съгласни с въпросния отказ от хотел „Рила“. Въпреки че публично заедно снимки нямат, д-р Оскар и Брендо били изключително близки.

Неслучайно било и настояването на кокаиновия крал да излежи присъдите си от десетки години, постановени и в Италия, и в Румъния, и у нас – за наркоразпространение – за да владее от първа ръка процесите по овладяването на знакови терени и сгради в София и страната.

Но българският съд така и не уважи искането му. Местонахождението на мафиота не е съвсем известно, но има спекулации, че той все още се намира в Украйна – дори след избухването на войната.

На въпрос на наш репортер, отправен към бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов дали разполага с информация, че лицето Евелин Банев конкретно има интерес от фалита на най-старата болница у нас, той отговори:

„Едно по едно. Не бързайте. Не смогвам да информирам полицията и прокуратурата за всички закононарушения, действия и бездействия, политически чадър и много други. Няма да пропусна никого и нищо“.

Междувременно името на д-р Александър Оскар лъсна като нещатен сътрудник в Комисията по здравеопазването на новия парламент. На въпроса дали проф. Ангелов го е предложил и назначил на този пост в качеството му на зам.-председател на органа, той уточни:

„Аз не назначавам в Здравната комисия никого. Единствено право да назначава и уволнява има председателят на комисията. Аз съм зам.-председател. И в лично качество нямам нещатен сътрудник“.

Председател на здравната комисия е д-р Антон Тонев от ПГ на „Продължаваме промяната“.

Редакцията ще сезира д-р Тонев за твърденията на проф. Ангелов, както и служебния министър на здравеопазването по отношение на статута на сградите на „Александровска болница“, терените, върху които е построена и възможностите да не се стига до окончателния й фалит.

Разривът между Ангелов и Оскар

През 2021 г. изненадващо за мнозина невроофталмологът проф. Оскар обявява, че е подал сигнали в МЗ за тежки нарушения в управлението на проф. Костадин Ангелов, докато бе шеф на „Александровска“ (преди да бъде назначен за здравен министър през 2020 г. – б.р.). Касае се за взимане на решения „на подпис“, без протоколи от заседанията на Съвета на директорите, в който самият Оскар бе член, където са парафирани огромни разходи за лечебницата, вкарали я в дългова спирала и декапитализация. Впоследствие, служебният принципал д-р Стойчо Кацаров започна проверки и последва масирана подкрепа за твърденията на проф. Оскар и личността му.

Истинската причина за раздора между някогашните приятели и съратници обаче била, че офталмологът искал да оглави болницата – твърдение, което впоследствие той ще отрече, но който така и не даде отговор на въпроса защо, докато 2 мандата е част от Съвета на директорите, е мълчал за вижданите от него нарушения по отношение на обществените поръчки на заведението и изпълнението на капиталовата програма.

„Последната финансово стабилна година е 2020. През тази година финансовата загуба е близо 2.7 млн. лева. През тази година се наблюдава трайна и устойчива тенденция за последните три години (2018, 2019 и 2020г.) за намаляване на просрочените задължения и финансовата загуба. През 2021 г. (началото на т.нар. Промяна) финансовата загуба се увеличава с над 200 хил. лв. За първото тримесечие на 2022 г. финансовата загуба е вече 6,1 млн. лв. Просрочените задължения за 1 година (годината на управление на ПП) се увеличават с 24 млн. лева. Всички тези данни са проверими и са официални данни, получени от МЗ“, уточнява вчера проф. Ангелов.

В този смисъл, на фона на масовите оставки в „Александровска“, редакцията ще отправи питане до настоящия директор на болницата проф. Атанас Йонков и за конкретните финансови загуби, и за напускането на медицински специалисти – по клиники и пера за последната една година.