Британка почина от коронавирус, заразен я наплюл

Служителка на британските железници е починала от новия коронавирус, след като човек, твърдящ, че е заразен, нарочно я наплюл, съобщи профсъюзът на железничарите, цитиран от Франс прес.

47-годишната Бели Муджинга, която работела на лондонската гара „Виктория“, развила симптоми на коронавируса след нападението срещу нея и неин колега, станало на 22 март.

„Те бяха в залата, до гишето, когато пътник ги нападна и се изплю върху тях“, обясни профсъюзът TSSA в съобщение. „Мъж се изхрачи върху тях и каза, че е заразен с вируса“.

Няколко дни по-късно лекарят на Муджинга й дал отпуск по болест, като казал, че тя страда от съществуващи отпреди дихателни проблеми.

Муджинга спряла да ходи на работа, но състоянието й продължило да се влошава, което наложило хоспитализация и интубиране на 2 април. Три дни по-късно Бели Муджинга починала.

Тя оставя 11-годишна дъщеря и съпруг, които са я видели за последен път при влизането й в линейката.

„Беше добър човек, добра майка и добра жена“, каза вдовецът Лусамба Годе Каталай.

Компанията, за която е работела Муджинга, „Садърн рейлуей“, обяви, че се отнася към случая много сериозно и е започнала вътрешно разследване.

В съобщение британската транспортна полиция посочи, че води разследване и призова свидетели да се отзоват, а TSSA поиска от регулатора на железопътния транспорт да проучи случилото се.

Според синдиката „има сериозни въпроси относно тази смърт, тя не е била неизбежна“.

Генералният секретар на синдиката Мануел Кортес поиска семействата на всички служители, починали от COVID-19, да получат обезщетение от правителството, както се прави за семействата на медиците.

„Отвратително е да се напада по този начин ключов работник, който е в услуга на пътниците“, каза говорител на британския премиер Борис Джонсън. „Мислите ни са със семейството на г-жа Муджинга в това изпитание“.